lördag 1 januari 2011

Veef bourguignon

Det blev inga nya julrecept på bloggen före jul, andra saker kom emellan. Inte åt jag särskilt mycket vegetariska varianter på "klassisk" julmat heller. Rätt skönt egentligen.

Nån dag efter jul gjorde jag en helt fantastisk variant på boeuf bourguignon med inspiration från det här recept som jag förfinade och veganiserade.




Ett paket veef
2 dl marinerade sojagrytbitar (jag marinerade dem i sötsoja, rökarom och vatten)
1 morot
2 msk margarin
½ flaska rött vin
1 hackad schalottenlö
2 hackade vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
2,5 dl sky (jag gjorde samma blandning som till marinaden av sojagrytbitarna)
salt och svartpeppar
ca 1 msk vetemjöl

Tillbehör:
6 skalade steklökar
margarin till stekning
(½ tsk socker)
100 g färska champinjoner
salt och svartpeppar

Bryn veef- och sojagrytbitarna. När de känns färdigstekta, tillsätt morötter, lök och vitlök och låt fräsa ytterligare en stund. Häll därefter i vinet, rör om och skrapa gärna i botten, för veefen steker fast lite (iaf gjorde den det för mig). Tillsätt lagerbladet och timjan. Rör om ett varv till och fyll på med sky så att det täcker veef- och sojagrytbitarna med lite råge. Låt sjuda under lock på svag värme i ungefär 2 timmar.

Bryn steklökarna i en stekpanna tills de fått ordentligt med färg. Salta och peppra (och sockra om du vill). Stek till dess att champinjoner blir gyllenbruna. Lägg upp på ett fat. (Eget tillägg: Nästa gång jag gör det här receptet tänker jag testa att lägga i lökarna i grytan.)

Sikta mjölet över grytan och rör om, låt koka till dess att skyn fått en lite såsigare konsistens. Jag serverade grytan med två alternativ: potatismos och pasta, men kan tänka mig en massa alternativ som skulle passa till den här grytan.

Vi var fyra stycken som åt och det räckte till lunch åt mig och brorsan dagen efter.