lördag 8 januari 2011

Linfröbröd

Bullarna från senast tog slut och jag var sugen på att testa nåt nytt. Igen. Den här gången blev det linfröbröd och receptet hittade jag hos Söta Saker. Jag ändrade lite ingredienser bara eftersom jag inte hade allt hemma (en tager vad en haver), men så himla gott blev det. Nu är all jäst slut här hemma efter den senaste tidens bakorgie, så det får bli en tripp till affär'n snart om jag ska kunna fortsätta på den inslagna vägen.



25 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 msk sirap
2 krossade skivor mörk rågrut
2 dl krossade linfrön
ca 7 dl vetemjöl

Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Rör i salt, brödsirap och därefter rågrutskross och linfrön. Arbeta i så mycket vetemjöl som behövs för att degen ska släppa bunken och jäs dragfritt i ca 45 minuter under duk. Arbeta ut degen på mjölat bakbord och forma till en limpa. Lägg i bakplåtspappersklädd brödform och jäs i ytterligare 30 minuter. Pensla eventuellt med rapsolja. Grädda i 225 grader i 30 minuter.