måndag 14 februari 2011

Ärtsoppa

Jag kommer att köra någon slags matutmaning 1.0 (inspirerad av klädutmaning 2.0) åtminstone månaden ut. Det här innebär att jag bara ska laga mat med saker som jag har hemma. Detta för att 1, det här var visst en lå-hå-ång månad trots att det är årets kortaste och 2, för att jag behöver gå genom mitt skafferi/min frys och se vad jag har där. Är en hamstrare, köper på mig en massa saker jag gillar men gör sällan nåt av det (eller, ja, gjorde inte förut, uppenbarligen).
Här kommer en ärtsoppa, det kan nog de allra flesta laga, men jag lägger ändå ut hela receptet.



Ett paket torkade gula ärtor som blötlagts över natten (eller iaf sex timmar)
1-2 tsk torkad timjan
½-1 tsk svartpeppar
1-2 tsk salt
1 tsk rökarom
1 tsk creamy spread
1-2 tsk senap

Koka ärtorna (för sig själva) till dess att de mjuknat en aning. Tillsätt därefter peppar, timjan och rökarom och koka till dess att ärtorna är helt mjuka (gärna mosiga). Salta efter tycke och smak (jag kommer inte ihåg exakt hur mycket salt jag hade i, börja med en tsk och prova dig fram). Rör ner senapen och creamy spread och smaka av (det kan ev. behövas mer salt, peppar eller annan krydda).

Tips/Kommentar: Ha gärna i lite mer creamy spread eller naturell sojayoghurt om du vill (det blev så där lite för att det var all creamy spread jag hade hemma). Tänker även att det nog kan vara rätt gott att ha i lite ajvarmarinerade sojagrytbitar.