vegansk julmat, bröd och pålägg

Vitlöks- och rosmarinbröd
Capellagården

1/2 paket jäst
3 dl ljummet vatten
2 krm salt
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk färsk rosmarin
7-8 dl vetemjöl
2 msk olivolja
2 tsk grovt salt

Blanda jäst och ljummet vatten. Tillsätt salt, olja, rosmarin och mjöl i angiven ordning. Jäs i ca 45 min. Tryck ut degen på smord långpanna. Strö över grovt salt och eventuellt mer olja. Grädda i 200° grader, 20-25 min, mitt i ugnen. Går utmärkt att frysa.


Hälsobröd
Veganska Ambassaden

7 dl vatten
2 dl sirap
2 msk majsolja
50 gr jäst
1,5 tsk salt
6 hg rågsikt
3 dl vetekli/vetegroddar
6 hg vetemjöl

Smula söner jästen i degbunken. Ljumma vattnet, sirap och oljan. Häll det över jästen. Arbeta in kli, salt och mjöl. Knåda degen smidig och blank. Forma den till 2 runda kakor som läggs på smord plåt att jäsa i ungefär 40 min. Nagga med en gaffel, pensla med vatten och beströ med vetekli. Grädda bröden i 175° varm ugn, ungefär en timme. Prova med en sticka.


Grahamsbullar
Veganska Ambassaden

1 pkt jäst (50 g)
7 dl ljummet vatten
2 msk sirap
2 tsk havssalt
10 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl

Blanda jäst, vatten, sirap och salt. Låt stå och dra i en kvart, rör sedan ned mjölet. Trilla runda bullar, platta till dem och låt dem jäsa ca 30 minuter. Pensla med veg. mjölk om du vill. Grädda i 200°, ca 20 minuter.


Vörtbröd med russin (4 bröd)
Staffan Melin

50 g jäst
100 g margarin
2 flaskor julöl (33 cl-flaskor)
1 flaska julmust (33 cl-flaska)
1 dl mörk sirap
1 msk salt
1 msk malda pomeransskal
2 tsk malda nejlikor
2 dl russin
cirka 3 liter rågsikt (1,7 kilo)

Smula jästen i degbunken. Smält margarinet, sätt till öl, must och sirap och värm blandningen till 37 grader. Häll över jästen, sätt till salt, kryddor och russin och rör sedan ner så mycket av mjölet att det blir en smidig, inte alltför fast deg. Arbeta degen väl så att den släpper bunkens kanter. Strö på lite mjöl, täck med handduk och låt degen jäsa i en timme.

Arbeta ihop degen och ta upp den på bakbordet. Knåda igenom den och dela den i fyra delar. Forma varje del till en rund eller lite oval bulle och lägg på klädda plåtar. Täck och låt jäsa till dubbel storlek, det tar ungefär en halvtimme. Värm under tiden ugnen till 200 grader. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. När cirka 10 minuter återstår av gräddningstiden kan bröden, för att bli riktigt blanka, penslas med lite varmt sirapsvatten. Låt bröden svalna på galler övertäckta med handdukar.


Julkavring
Hemmets Journal (3 limpor)

7 + 3½ dl vatten
7 + 7 dl rågmjöl
1 msk salt
50 g jäst
2 dl mörk sirap
1 l rågsikt
7 dl vetemjöl

Om du vill ha ett mörkt bröd tillsätt ett par msk soja i degspadet.

Häll 7 dl kokande vatten över 7 dl rågmjöl och salt. Täck över och låt stå över natten.

Rör ut jästen i 3½ dl fingervarmt vatten. Häll detta samt 7 dl rågmjöl i degbunken. Arbeta samman allt till en lös deg som får jäsa 4 timmar. Sätt ugnen på 180° och smörj 3 avlånga formar. Blanda sirap, rågsikt och vetemjöl i degen. Arbeta väl och dela degen i 3 delar, som läggs i formar och får jäsa i 30 min. Sätt formarna på en plåt med en smord plåt över. Detta för att kavringen ska få sin karaktäristiska form. Grädda ca 50 min. Pensla med vatten och låt kallna i bakduk.


Tofupålägg
Veganska ambassaden

1/2 kg tofu naturell
1 liten påse soltorkade tomater
vitlök
örtsalt
dill eller annan ört

Blötlägg tomaterna över natten. Hacka dem. Mixa allt och tillsätt kryddor.


Hummus
TLK
0,5 liter kokta kikärtor
saft av en halv citron
0,5 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
3 vitlöksklyftor
0,5 dl olja (gärna olivolja)
0,5 dl kallt vatten

Mixa allt i matberedare eller handmixer till en slät massa.


Linspastej
Svenska vegetariska föreningen
2 dl röda linser
4 dl vatten
1 veg. buljongtärning
1 stor grovhackad gul lök
2 dl skalade sesamfrön
0,5 dl vatten
1 msk maizena (rågad)
1-2 tsk stött koriander
1-2 tsk curry
Ev. 1 tsk örtsalt

Skölj linserna. Koka upp vatten + buljongtärning. Tillsätt linser, lök och koka i 8-10 min. Mixa sesamfrön och koriander noga. Blanda vatten och maizena samt de varma linserna och mixa allt. Smaka av med kryddorna. Pastejen kan förvaras 3-4 dgr i kyl och går även bra att frysa.