vegansk julmat, smårätter

Apelsin- och saffransmorötter
[från Expressens matsida på nätet; redigerat]

400 g morot
1 apelsin, saften och lite av skalet
lite knappt 1 dl naturell sojayoghurt
½ pkt saffran
1 msk tomatpuré
1 tsk lönnsirap eller ljus sirap
salt och svartpeppar efter smak
dill att toppa med

Skala och skär moroten i bitar. Koka stavarna spänstiga i lättsaltat vatten. Blanda yoghurten, tomatpurén och saffran. Värm upp yoghurtblandningen tillsammans med apelsinsaften. Smaksätt med apelsinskal, sirap och salt. Blanda ner morötterna och lägg upp på fat. Toppa med nymald svartpeppar och dillvippor.


Jultofu [smakar som rökt korv]
[inskickad av Anders]

1 pkt rökt tofu

Marinad:
½ röd chili, hackad
1 vitlöksklyfta
Olivolja
Soja
Mexican Hot krydda, Allroundkrydda, svartpeppar

Beskrivning:
Skiva tofun i tunna skivor och lägg den i en form som är ungefär lika stor som tofun. Blanda soja, olivolja, vitlök, chili samt kryddor i en liten gryta. Koka snabbt upp och tag från plattan. Häll över den skivade tofun och se till att marinaden täcker hela tofun. Låt stå och dra ett dygn.


Mosiga gröna ärtor
[från TV4s Nigella - Kort och gott]

1 paket frysta ärtor
2 st vitlöksklyftor
salt
peppar
1 matsked vegetabilisk crème fraiche [Sour Supreme] eller
2 matskedar naturell vegetabilisk yoghurt [Soya Yofu]

Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i vitlöksklyftorna från början, de är lättare att skala efter kokning och smaken blir lite mildare. Ta bort skalet från vitlöksklyftorna och släng tillbaka dem i det kokande vattnet. Häll i lagom mycket ärtor. Salta och koka i cirka
3 minuter. Häll av vattnet med hjälp av ett durkslag eller en sil och häll ner ärtorna och vitlöksklyftorna i en mixer. Tillsätt yoghurten eller crème fraichen, lite salt och peppar. Kör tills ärtorna bildat en tjock gröt. Lägg upp på tallriken.


Fyllda champinjoner
[från Åsas receptsamling]

20-24 färska champinjoner
vatten
salt
100 g veg. margarin
4 små pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl finhackad dill

Sätt ugnen på 225°. Vrid av svamphattarna och sjud dem i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Tag upp dem och låt dem rinna av. Hacka de råa svampfötterna. Rör margarinet mjukt och blanda med vitlök och svampfötter. Smaksätt med salt och peppar. Tillsätt dillen. Fyll hattarnas insidor med kryddsmöret. Ställ hattarna i en ugnssäker form. Grädda i ugn 5-6 minuter. Servera med något gott bröd.


"Gräddfil"
[från vegan.nu ]

1 dl matolja
1 dl sojamjölk
1 tsk äppelcidervinäger

Mixa olja och sojamjölk i mixer i ett par minuter. Häll över blandningen i en skål och rör sakta i äppelcidervinägern, blandningen tjocknar då. Om man vill kan man blanda i kryddor eller dipmix, man kan också göra tsatsiki.


Senapsaubergine (4 port)
Veganska Ambassaden

1 msk senap
1,5 - 2 tsk socker
0,5 msk vinäger
3 msk olja
1 dl sojagrädde
1 röd lök
1 ättiks-/saltgurka
1 stor aubergine

Skär aubergine i strimlor (filéer). Koka dessa i kraftigt saltat vatten till dess de blir mjuka och sladdriga. Blanda ihop senap, socker och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i sojagrädden. Häll såsen över auberginen. Garnera slutligen med gurka och rödlök.


Inlagd gurka
Veganska ambassaden

1 grön gurka
1 rödlök
1 morot
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1/2 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
1/2 påse sillkryddor


Skala gurkan och skär den i tärningar. Skala och skär löken och moroten i tunna skivor. Blanda socker, salt, vinäger, vatten och kryddor. Rör så att socker och salt löser sig. Slå lagen över de skurna grönsakerna. Låt stå över natten.


Guacamole
Veganska ambassaden


1 avokado
0,5 liten gul lök
1 tomater
1 vitlöksklyftor
1 tsk olja
salt
svartpeppar


Dela avokadon och ta ur kärnan. Hacka tomaten och löken. Blanda allt för hand med en gaffel eller i en mixer. Tillsätt lite saft från citron så blir guacamolen inte brun.


Majonnäs
Veganska Ambassaden

0,5 dl sojagrädde
1 dl rapsolja
1 msk senap
dill eller annan önskad ört eller smaksättning
örtsalt


Häll sojagrädden och senapen i en mixer. Kör på högsta fart och häll sakta ned rapsoljan. Kör till önskad konsistens uppnåtts.Rör i dill och salt.


Lutlök med tillbehör
DjR

3 långa purjolökar
1 pkt djupfrysta gröna ärtor

Ansa och öppna purjon på en sida. Skölj noga. Skär i 12 - 15 cm långa bitar. Koka dem
knappt mjuka i svag buljong. Serveras varma tillsammans med vit sås och gröna ärter.


Vit sås

2 msk margarin
4 msk rågsikt/mjöl
2,5 dl buljong
2,5 - 3 dl vegetabilisk mjölk
ev. peppar och önskad krydda

Smält matfettet i en kastrull. Rör ner mjöl och tillsätt först buljong, sedan veg. mjölk under
omrörning. Låt såsen puttra ihop under några minuter. Smaka av med ev. peppar och önskad krydda. Tillsätt ev. veg. mjölk om såsen är för tjock. Är såsen för rinnig, rör då ihop lite mjöl i kallt vatten som du tillsätter till såsen och koka upp igen för att bli av med ev. mjölsmak.


Rårisgröt
DjR

3 dl råris
6 dl vatten
6 - 7 dl sojamjölk
1 bit kanel
Skölj riset. Koka det först i vatten tillsammans med kanelstången, 25 - 30 minuter eller till det att det mesta av vattnet kokat in. Tillsätt sojamjölk, koka upp, rör om och låt koka på svag värme till lagom tjocklek. Rör om ibland. Servera med sojamjölk, socker och kanel.


Risgrynsgröt (10 portioner) Veganska Ambassaden

3 dl ris
5 dl vatten
2 kanelstänger
1,5 l veg. mjölk
1 tsk salt
1 tsk råsocker

Koka riset i vatten med kanelstängerna. Låt det koka till det att nästan allt vatten har sugits upp. Tillsätt hälften av mjölken och låt koka under ständig omrörning i 5 - 10 minuter. Sedan tillsätts resten av mjölken och gröten får koka upp igen. Låt gröten småputtra/svälla i 1 - 1,5 timme, rör om då och då. När gröten börjar tjockna tillsätt mer mjölk till önskad konsistens.


Brun sås
(0,75 l) Veganska ambassaden

7 gula lökar
2,5 dl sojamjölk
5 dl vatten
mjöl till redning
soja
svart- och vitpeppar
salt
buljongtärning

Hacka löken i små bitar och stek mjuka på låg värme.Gör redning med lite mjöl i vattnet. Koka ihop allt i kastrull och tillsätt kryddor. Låt koka minst fyra minuter för att få bort eventuell mjölsmak.


Cashew- eller mandelmjölk
DjR

2 dl cashewnötter eller mandlar
vatten

Mixa nötterna torra. Tillsätt vatten till önskad konsistens. Sila när mixern gått en till två minuter. Mindre vatten ger gräddkonsistens.


Vita bönor i grönkålsgrädde
www.julafton.com [redigerat]

Ingredienser
250 g färsk grönkål
1 gul lök
veg. margarin
2 1/2 dl sojagrädde
1 tsk salt
1krm svartpeppar
3 dl kokta stora vita bönor, hemkokta eller på burk


Grovhacka grönkålen. Skala och hacka löken. Fräs kål och lök i margarinet i en stor stekpanna.
Häll på grädden och låt det koka ihop på svag värme 5-10 min. Smaksätt med salt och peppar.
Rör ner bönorna och låt koka någon minut.


Saffransbulgur [vegan"kaviar"]
(Gott & Grönt nr 4 nov-dec 2000)
Till 2-4 personer:

2 dl bulgurgryn
½ buljongtärning + 2 dl vatten
1 kuvert saffran

Till servering; 1 msk veg. margarin
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
en nypa blandade alger eller hackad persilja


Koka upp bulgur, buljong och saffran. Dra det av värmen så fort det kokat upp och låt det stå och dra till dess att bulgurgrynen är mjuka, ca 30 min. Hetta upp bulgurgrynen med en klick margarin, salt och peppar. Dekorera med alger uppblötta 10 min och silade.


Amarantkaviar
Ola Johansson

3 dl kokt kallsköljd amarant (=knappt 1½ dl torra frön)
50 gr rökt tofu (eller någon droppe rökarom, eller 2-3 msk rökt sojaprotein)
2 msk ketchup
3 msk hackad dill
1 msk rapsolja
1-2 tsk havssalt eller efter egen smak

Koka amarantfröna i rikligt med vatten ca 25-30 minuter. Kallskölj sedan bort all kladdig stärkelse i en trådsill, så att kornen känns luftiga och inte klibbiga. Kör sedan rökt tofu, hackad dill, havsalt och olja till en smet i en matberedare och smaksätt amarantkornen med detta.


Bovetesylta
Veganska ambassaden [litet tillägg, rökarom]

1 dl bovetekross
3 dl vatten
½ gul lök
1 st veg buljongpasta
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
½ tsk mald kryddnejlika
1 knivsudd cayennepeppar alt chilipulver
några droppar rökarom

Finhacka löken. Koka alltsammans ca 5 min under omrörning. Tag sedan bort lagerbladet och häll upp syltan i en vattensköljd form. Den stelnar på ett par timmar.



Rödbetssallad
Veganska ambassaden

6 rödbetor
4 potatisar
2 gula lökar
2 kryddgurkor

dressing:
2 dl tjock sesammjölk (alternativt sojagrädde)
1/2 dl solrosolja
torkad dill
örtsalt
vitlök efter smak

Koka rödbetorna och potatisen var för sig. Låt svalna och hacka dem sedan. Hacka lök och kryddgurkor. Blanda rödbetorna, potatisen med löken och kryddgurkorna. Gör dressing av sesammjölk, olja, dill, örtsalt och vitlök. Blanda allt och servera direkt.