onsdag 19 januari 2011

Tekakor med grahamsmjöl

Hittade det här receptet i ICAs "Rutiga kokboken" (älskar för övrigt att veganisera köttisrecept från "vanliga" kokböcker, även om just det här inte behövde veganiseras).



8-12 st (beroende på storlek på tekopp)

50 gram margarin
2,5 dl soja- eller havremjölk
25 gram jäst
½ tsk salt
ca 1 tsk agavesirap
1 dl grahamsmjöl
ca 5-6 dl vetemjöl

Smält margarinet och häll i mjölken och värm till ca 37 grader (ej varmare). Smula ner jästen i en degbunke och lös upp den med lite av degspadet. Häll i resten av vätskan samt salt, agavesirap, grahamsmjöl och vetemjöl. Arbeta degen väl och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Ta upp och kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en ca 1 cm tjock kaka. Skär ut kakor med hjälp av en tekopp (ca 10 cm i diameter) och lägg dem på smord eller bakpappersklädd plåt. Nagga dem och låt jäsa i ca 30 minuter.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i 6-8 minuter i 250 graders värme.

Tips/Kommentar: Jag ställde klockan på sex minuter i ugnen, det var för lite och drog därför upp två minuter till. Det var nog lite för mycket, tror sju minuter hade varit lagom för min del, men det är svårt att avgöra, beror så himla mycket på ugn och storleken på tekakorna.