onsdag 23 februari 2011

Den polska maten, del 3 - Bigos

Bigos är en vitkål- och surkålsbaserad skapelse med en massa "kött" i. Jag har som väldigt svårt för surkål så därför körde jag enbart vitkål i det här receptet. Jag ska ta tag i den här surkålsnojan jag har. Nån dag. Men eftersom jag tror att en del tänker att i Polen och central- och östeuropa i stort mest äter surkål och syrade grönsaker i stort så är det ju bra att jag visar något annat.



ca 800 gram vitkål
1-2 msk ättika
vatten (så att det precis täcker vitkålen i kastrullen)
200 g tärnade sojamedaljonger
200 g fryst sojafärs
200 g sojagrytbitar (som gärna marinerats i något rökigt)
250 g vegansk korv
En gullök
1-2 msk tomatpuré eller ajvar relish
Salt
Peppar

Skölj och strimla kålen, häll i lite kokande vatten och koka ca 30-40 minuter tills den blir mjuk. Stek under tiden de tärnade sojamedaljongerna med ungefär en matsked ajvar eller tomatpuré snabbt (de få lite stekyta men inte bli brända). Ta åt sidan och stek upp grytbitarna, färsen och korven till dess att de får fin färg.

Häll av (och spara) vitkålens spad. Blanda kött och vitkål och häll tillbaka lite vätska. Jag kommer inte riktigt ihåg hur mycket jag använde, men jag tror att det var 2-3 dl.

Kommentar/Tillägg: Bilden gör inte rätten riktigt rättvisa, den är tagen två dagar efter tillagning, då den är tusen gånger godare, men ser ungefär lika många gånger tråkigare ut också.