fredag 30 juli 2010

Vita bönor i grönkålsgrädde

inspirerat av www.julafton.com

Ingredienser
250 g färsk eller fryst grönkål
1 gul lök
veg. margarin
2 1/2 dl sojagrädde
1 tsk salt
1krm svartpeppar
3 dl kokta stora vita bönor, hemkokta eller på burk

Instruktion
Grovhacka den färska grönkålen. Skala och hacka löken. Fräs kål och lök i smöret i en stor stekpanna. Häll på grädden och låt det koka ihop på svag värme 5-10 min. Smaksätt med salt och peppar. Rör ner bönorna och låt koka någon minut.

Tofuröra

från djurensrätt.se - påskbuffe

Ingredienser för ca 4 portioner:
300 g naturell tofu
1 medelstor gul lök
eventuellt några färska champinjoner
1 tärning grönsaksbuljong
0,5 dl sojagrädde
3-4 msk B-jästflingor
olja
salt
peppar
eventuellt gurkmeja

Tillagning:
Låt tofun rinna av så mycket som möjligt och smula den så smått du kan, t.ex. genom att mosa den med en gaffel. Hacka löken och skiva champinjonerna, stek detta i olja tills löken är genomskinlig och svampen har gett ifrån sig lite vatten. Lägg sedan i buljongtärningen och låt den smälta och blandas om ordentligt.

Lägg i tofun och låt den brynas lite, men var försiktig så den inte bränner fast - häll i mer olja om det behövs. Rör sedan ned sojagrädden för att få en krämig sammanhängande konsistens - öka mängden om det behövs. Smaksätt med salt och peppar, färgsätt gärna med gurkmeja, ta av från värmen och tillsätt jästflingorna, efter smak.


bild: djurensrätt.se - påskrecept.

Smördegsbakelser med gräddstuvad svamp

från djurensrätt.se - påskbuffe

Ingredienser för 8 bakelser:
muffins- eller mazarinformar
2 smördegsplattor
200 g blandsvamp
mjölkfritt margarin till stekning
2 dl sojagrädde
salt
peppar
hackad gräslök

Låt smördegsplattorna ligga framme och tina. Finhacka svampen och fräs den i mjölkfritt margarin. Häll över grädden och låt den koka in lite (sojagrädde är bättre än havregrädde för den kokar in, det gör inte havregrädden på samma sätt). Smaksätt med salt och peppar. Kavla ut varje smördegsplatta en aning så den blir fyrkantig och dela i fyra delar. Lägg smördegsbitarna i muffinsformar (de fyra hörnen kan sticka upp lite ovanför kanten) och klicka i svampstuvning. Grädda bakelserna i 250 graders ugnsvärme i 10 minuter. Strö gräslök över före servering.

Saffransbulgur

från Gott & Grönt nr 4 nov-dec 2000

Till 2-4 personer:
2 dl bulgurgryn
½ buljongtärning + 2 dl vatten
1 kuvert saffran

Servering:
1 msk veg. margarin
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
en nypa blandade alger eller hackad persilja

Koka upp bulgur, buljong och saffran. Dra det av värmen så fort det kokat upp och låt det stå och dra tills bulgurgrynen är mjuka ca 30 min. Hetta upp bulgurgrynen med en klick margarin, salt och peppar. Dekorera med alger uppblötta 10 min och silade.

"Ägg" med avokado

från djurensrätt.se - påskbuffe

Ingredienser:
1 avokado
3/4 dl majskorn
1 tsk sojamjöl (för att förhöja näringsvärdet)
1/2 dl äggfri majonnäs
gräslök
örtsalt

Mosa avokadon och smaksätt med salt. Mixa majskornen och rör ner sojamjölet. Tryck försiktigt ner avokadomoset till hälften i en äggkopp eller snapsglas. Om det är en genomskinlig kopp/glas så lägg majonnäs runt kanten och fyll gärna inuti med avokado, så det inte blir för mycket majonnäs. Om du har en äggkopp som man inte ser igenom lägger du ett lagom lager av majonnäs ovanpå avokadomoset [det ska vara ca 1/4 majonnäs och 3/4 avokado). Klicka försiktigt på majsröran (så att det ser ut som en äggula) och toppa med gräslök.


bild: djurensrätt.se - påskrecept.

Paté à la vego

[från konsum.se ]

Ingredienser
1 kg potatis, t ex mandel, kokad med skalet på
1-2 dl havre- eller sojamjölk
2 liter svamp, blandad, färsk, gärna vild
4 schalottenlökar, finstrimlade
1 kruka timjan, färsk, hackad
salt
kryddpeppar
olja
2 dl ströbröd

ugnstemperatur 175º

Gremolata
1 dl persilja, färsk, finhackad citronskal, finrivet från 1 citron

Tillagning
Skala potatisen och tag undan hälften som du krossar med en gaffel. Resten mixar du i en mixer med mjölken till en klibbig smet. Häll i en bunke och tillsätt den krossade potatisen. Ansa och hacka svampen. Fräs löken i oljan och tillsätt svampen och timjan. Du får antagligen göra detta i omgångar. Blanda ner svampen i potatisblandningen och smaka av. Olja och bröa en ugnsfast form och häll i smeten. Pressa till ordentligt och strö över ströbröd. Grädda i mitten av ugnen i 175º ca 30 minuter tills den fått färg. Garnera med gremolatan.

Ostsås

från vegan.nu

1,25 dl näringsjästflingor
1,25 dl mjöl
1 tsk salt
0,5 tsk vitlökspulver
5 dl vatten
60 g mjölkfritt margarin
1 tsk senap

Blanda de torra ingredienserna i en kastrull. Vispa i vattnet. Koka på medelhög värme, vispa hela tiden. Såsen kommer nu att bli tjockare. När den blivit tjock ta bort från plattan och vispa i margarin och senap.

Mosiga gröna ärtor

[från TV4s Nigella - Kort och gott]

1 paket frysta ärtor
2 st vitlöksklyftor
salt
peppar
1 matsked vegetabilisk crème fraiche [Sour Supreme] eller
2 matskedar naturell vegetabilisk yoghurt [Soya Yofu]

Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i vitlöksklyftorna från början, de är lättare att skala efter kokning och smaken blir lite mildare. Ta bort skalet från vitlöksklyftorna och släng tillbaka dem i det kokande vattnet. Häll i lagom mycket ärtor. Salta och koka i cirka 3 minuter. Häll av vattnet med hjälp av ett durkslag eller en sil och häll ner ärtorna och vitlöksklyftorna i en mixer. Tillsätt yoghurten eller crème fraichen, lite salt och peppar. Kör tills ärtorna
bildat en tjock gröt. Lägg upp på tallriken.

Inlagd "sill"

från Veganska ambassaden

1 grön gurka
1 rödlök
1 morot
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1/2 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
1/2 påse sillkryddor

Skala gurkan och skär den i tärningar. Skala och skär löken och moroten i tunna skivor. Blanda socker, salt, vinäger, vatten och kryddor. Rör så att socker och salt löser sig. Slå lagen över de skurna grönsakerna. Låt stå över natten.

"Gräddfil"

[från vegan.nu ]

1 dl matolja
1 dl sojamjölk
1 tsk äppelcidervinäger

Mixa olja och sojamjölk i mixer i ett par minuter. Häll över blandningen i en skål och rör sakta i äppelcidervinägern, blandningen tjocknar då. Om man vill kan man blanda i kryddor eller dipmix, man kan också göra tsatsiki.

Falska sniglar

[från Åsas receptsamling]

20-24 färska champinjoner
vatten
salt
100 g veg. margarin
4 små pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl finhackad dill

Sätt ugnen på 225°. Vrid av svamphattarna och sjud dem i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Tag upp dem och låt dem rinna av. Hacka de råa svampfötterna. Rör margarinet mjukt och blanda med vitlök och svampfötter. Smaksätt med salt och peppar. Tillsätt dillen. Fyll hattarnas insidor med kryddsmöret. Ställ hattarna i en ugnssäker form. Grädda i ugn 5-6 minuter. Servera med något gott bröd.

Cashew- eller mandelmjölk

från DjR

2 dl cashewnötter, mandlar, sesamfrön eller solrosfrön
vatten

Mixa nötterna torra. Tillsätt vatten. Sila när mixern gått en till två minuter. Med mindre vatten blir det grädde.

Amarantkaviar

från Ola Johansson

3 dl kokt kallsköljd amarant (=knappt ½ dl torra frön)
50 gr rökt tofu (eller någon droppe rökarom, eller 2-3 msk rökt sojaprotein)
2 msk ketchup
3 msk hackad dill
1 msk rapsolja
1-2 tsk havssalt eller efter egen smak

Koka amarantfröna i rikligt med vatten ca 25-30 minuter. Kallskölj sedan bort all kladdig stärkelse i en trådsill, så att kornen känns luftiga och inte klibbar mer. Kör sedan rökt tofu, hackad dill, havsalt och olja till en smet i en matberedare och smaksätt amarantkornen med detta.

Svampfylld squash

inspiration från Tallmogården

1 stor eller 2 små squash
1 gul lök
300-400g färsk eller djupfryst svamp
1 msk olja eller veg. margarin
2 msk vetemjöl
2 dl veg. mjölk
1 msk tomatpuré
1 veg. buljongtärning
örtsalt
1-2 krm paprikapulver
ev 1 pressad vitlöksklyfta
1 msk sesamfrön

Dela squashen på längden. Gröp ur köttet försiktigt med en sked och hacka det. Skala och hacka löken fint. Skiva svampen. Fräs lök och svamp i fettet på svag värme några minuter. Tillsätt squashköttet och låt det fräsa en stund. Rör ut mjölet i en del av mjölken. Häll i mjölken i grytan och vispa ner mjölkredningen. Smaksätt med tomatpuré, vitam och och paprikapulver. Tillsätt squashkött och eventuellt vitlök. Låt stuvningen sjuda på svag värme några min. Fördela stuvningen i squashskalen och strö över sesamfrön. Gratinera i 225 grader i ca 20 min. Serveras gärna med råris och sallad till.

Risotto med sojabitar

från ICA:s Rutiga Kokboken

2 dl sojakött i bitar, gärna färsbitar
2½ dl råris
6 dl veg. buljong
1 purjolök
300 g ärtor-majs-paprikablandning
ca 200 g skivade champinjoner
2 msk rapsolja
3 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
örtsalt

Förväll sojakött enligt förpackningens anvisningar. [torkad sojafärs brukar jag låta koka upp i lite salt och några favoritkryddor för att sedan låta dem mjukna klart i eftervärme under tiden jag gör i ordning resten av ingredienserna].

Blanda ris och buljong i en kastrull och låt det koka 40 minuter på svag värme under lock och utan omrörning.

Skölj och strimla purjolöken. Om du använt större sojaköttbitar, skär dem i mindre bitar. Lägg dem, grönsaksblandningen, svampen och purjon på riset mot slutet av koktiden.

Blanda oljan med tomatpurén och tillsätt pressad vitlök. Häll blandningen över risotton och rör om. Smaka av med örtsalt.

Paella

6-8 portioner, från Elisabeth Johanssons Vegetarisk fest året om

1/2 kg råris
4 medelstora gula lökar, hackade
3 morötter, skurna i tändstickor
1 grön paprika
1 röd paprika
1 gul paprika
3 dl champinjoner
3 dl skållad, skalad mandel
1/2 aubergine (äggplanta)
1-2 dl oliver
5 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
Örtsalt och peppar efter smak

Fräs riset i olja tillsammans med 2 tsk spiskummin. Häll på vatten [se instruktioner på rispaketet, om sådana saknas, ca 2 delar vatten per del ris], tillsätt 1 tsk gurkmeja [för färgens skull, kan uteslutas] och koka i ca 40 minuter eller tills vattnet är absorberat. Fräs lök, svamp, morot och paprika i en tjockbottnad stekpanna, ca 10 minuter. Tillsätt mandeln och fräs vidare tills morötterna är mjuka - men fortfarande med tuggmotstånd. Blanda till sist riset och grönsakerna. Krydda. Garnera ev. med oliver.

Nasi goreng

från www.vegweb.com

Ingredienser:
ca 10 dl kokt ris
2 purjolökar, skivade
2 selleristjälkar, skivade
2 stora gul lökar, skivade
1 stor morot, finhackad
1 röd paprika, finhackad
200 g tofu, tärnad
2 msk jordnötssmör
2 msk sambal oelek
1 msk råsocker
smaka av med salt, peppar och ketjap manis

Fräs tofun i lite olja, till den blir lite krispig, ta ur pannan och ställ undan. Lägg purjolöken, gullöken och sellerin i pannan och fräs i några minuter. Tillsätt moroten och paprikan och tillaga i ytterligare några minuter. Tillsätt jordnötssmöret, sambal oelek, råsockret, saltet, pepparn, ketjap manisen och tofun. Låt puttra i omkring 10 minuter för att låta smakerna blanda sig med varandra. Rör i riset och låt puttra i ytterligare 10 minuter, rör om då och då.

Kikärtspilaff

från arla.se

1 gul lök
½ påse saffran, 0,25 g
veg. margarin
2 1/2 dl ris, gärna avorioris
5 dl grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
3 paprikor i olika färg
1 burk kikärtor, ca 400 g
salt och svartpeppar

Skala och hacka löken. Fräs lök och saffran i margarin i en gryta. Rör i riset och häll på buljongen. Låt det koka under lock ca 20 min. Skala och hacka vitlöken. Kärna ur paprikorna och skär dem i bitar. Spola kikärtorna i kallt vatten. Fräs vitlök och paprika i smör i några minuter. Blanda ner det och kikärtorna i riset. Smaksätt med salt och peppar. Låt allt bli varmt.

Kikärtsgratäng

modifierat recept från Birgitta Norheims Gröna Bordet]

4½ - 5 dl kokta kikärter
1 liten lök
1 tsk citronsaft
1 krm vitlökspulver
1 tsk jästflingor
1 tsk paprikapulver
1 - 1½ tsk salt
1½ finhackad persilja
1 dl grovhackad mandel
4 dl kokt råris
3 dl vatten

Mixa bönorna, löken och vattnet i en djup skål med hjälp av en stavmixer, eller använd en vanlig hushållsmixer. Blanda alltsammans och lägg det i en ugnsfast form (eventuellt smord). Grädda i 200º i 1 - 1¼ timme.

Grönsaksfyllda cannelloni

från coop.se

8 lasagneplattor
vatten
msk salt
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 gul lök, strimlad
1 röd paprika, grovt hackad
½ aubergine, grovt hackad
½ squash, grovt hackad
5 dl krossade tomater
1 lagerblad
salt och peppar
 
Ratatouille 
150 g blomkål, i fina bitar
150 g broccoli, i fina bitar
2 gula paprikor, strimlade
2 morötter, strimlade
1 tsk basilika
1 ½ dl veg. crème fraiche [t.ex. Sour supreme
            eller Tofutti cream cheese naturell]
salt och peppar
b-jästpulver, till gratinering
 
Ugnstemperatur 150º

Tillagning:
Koka lasagneplattorna i vatten och salt tills de är mjuka. Lägg dem sedan i kallt vatten.

Bryn vitlök, gul lök, röd paprika, aubergine och squash tills de fått lite färg. Tillsätt sedan de krossade tomaterna och lagerblad. Låt koka på låg värme tills grönsakerna blivit mjuka. Smaka av med salt och peppar, eventuellt även svartpeppar och socker.

Fräs blomkål, broccoli, paprika och morot i lite olja tills de blivit lite mjuka men fortfarande är krispiga. Blanda i "crème fraiche" och smaka av med salt och peppar.

Tag de förkokta lasagneplattorna och torka dem något. Lägg lite av den frästa grönsaksröran på varje lasagneplatta och rulla ihop. Tag rullarna och lägg dem på en plåt och strö över bjästen. Gratinera cannellonin i ugnen i ca 7 –8 minuter.

Serveringstips: Servera cannellonin på en bädd av ratatouillen. Gör gärna en god sallad till och servera med lite bröd.

Pasta med cajunfärs

modifierat recept från kokboken "Gott & Grönt".

Ingredienser till 4 personer:
300 g fryst sojafärs (t.ex. ICAs)
1/2 rotselleri
1 gul lök
1 paprika
1 msk majs- eller jordnötsolja
ca 1/2 msk råsocker
1/2 tärning grönsaksbuljong + 2 1/2 dl vatten
1 burk färdig tomatsås för pasta (dolmio 500 g)
1/2 tsk salt

Cajunkryddblandning:
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk chilipulver
1 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
3 pressade vitlöksklyftor

Gör så här:
1. Rör ihop kryddblandningen.
2. Skala och skär selleri, lök och paprika i tärningar.
3. Fräs detta några minuter i oljan, sockret och kryddblandningen.
4. Rör ner färsen, tillsätt buljongtärning, vatten, tomatsås och salt, koka upp.
5. Serveras med fördel till snäckpasta och favoritgrönsakerna.


bild: ica.se

Cowboygryta med linser och jordnötssmör

från Pia Halls Vego Paradiso

3 dl röda linser
7 dl vatten
1 veg. buljongtärning
2 gula lökar
1 röd paprika
1 grön paprika
1 msk olja
4 msk tomatpuré
3 msk jordnötssmör
2 dl majskorn
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt

Lägg linserna i en kastrull och slå på vatten. Tillsätt buljongtärningen och låt koka i 10 minuter eller tills linserna är mjuka. Hacka under tiden lök och paprika fint. Fräs hacket i olja tillsammans med pressade vitlöksklyftor. Häll ner det frästa hacket i linserna. Blanda i övriga ingredienser och låt småkoka ett par minuter under omrörning.

Chili con mucho gusto

från Friggs, ca 4 portioner

4 dl vita bönor
1 msk olivolja
1-2 gula lökar, hackade
1-2 vitlöksklyftor
1-2 tsk chilipeppar (smaka av)
2 msk spiskummin, malen
4 dl vatten
1 dl druvjuice
1 buljongtärning
2 dl tomatpuré
1 msk basilika
2 msk oregano
2 msk paprikapulver
2 stora röda paprikor, hackade
2 dl majskorn

Koka bönorna enligt anvisningarna på paketet. Bryn löken tillsammans med vitlök, chilipeppar och spiskummin i en gryta. Tillsätt vatten, juice, buljong, tomatpuré och kryddor. Låt koka
upp. Blanda i paprika, majs och bönor.

Bogestads familjegryta

inspirerat av Terneborgs Lyckliga Kokbok

1 stor gul lök
250 g champinjoner
1 burk kinafärs
1 burk krossade tomater
1½ dl vatten
1 burk vita bönor i tomatsås
1 veg. buljongtärning
2 vitlöksklyftor
favoritkryddor som du tror kan passa
gräslök och dill

Skiva löken och champinjonerna. Stek dessa, var för sig, löken mjuk och gyllenbrun, champinjonerna endast gyllenbruna. Tag upp och lägg åt sidan. Dela kinafärsen i mindre bitar och
fräs dessa. Rör ner löken, champinjonerna och bönorna i grytan, tillsätt tomaterna och vattnet. Smaka av med buljongtärningen, den pressade vitlöken och dina favoritkryddor. Låt grytan
småputtra i några minuter.

Dhal (Linsgryta)

från PeAs veganrecept

1,5 msk olja
3-4 vitlöksklyftor, pressad
2 tsk gurkmeja
1 liten grön chili urkärnad och finhackad [eller motsvarande chilipulver]
2 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
2 medelstora gula lökar, finhackade
200g röda linser
7 dl vatten
1 buljongtärning
1 msk tomatpuré
1/2 tsk råsocker [eller efter smak]
Salt och peppar

Hetta upp oljan och fräs vitlöken och kryddorna 1 minut. Tillsätt löken och fräs tills den börjar bli brun. Tillsätt linserna, vattnet och buljongtärningen. Sjud tills linserna fallit sönder helt (det ska bli en gröt) ca 20-30 minuter. Rör ned tomatpurén och smaksätt med salt, peppar och råsocker. Servera över råris.

Biryami

från konsum.se

1 tsk kardemummakärnor, stötta
2 tsk kummin
2 tsk koriander, malen
3 tsk ingefära, malen
1 tsk senapsfrö
2 dl olja
2 gula lökar, i tärningar
3-4 vitlöksklyftor, hackade
2 tsk chilifrukt, färsk, hackad
4 potatisar, stora, i tärningar
3 morötter, i tärningar
1 liter vatten
3 tomater, i klyftor
½ blomkålshuvud, i buketter
1 zucchini, liten, i tärningar
0,5 g saffran
50 g kokosfett
salt

1 kruka koriander, färsk, grovt hackad

Tillagning
Fräs kryddorna i ca 1 dl olja och tillsätt lök, vitlök och chili. Lägg i potatisar och morötter och fräs ca 8 minuter, tillsätt vatten vid behov. Lägg i hälften av tomaterna och låt puttra ihop. Tillsätt mer olja och vatten, häll i blomkålen, låt puttra i ca 5 minuter. Lägg i zucchini, saffran och kokosfettet. Smaka av med salt och låt koka ihop i ca 20 minuter. Tillsätt resten av tomaterna och koriandern, koka upp.

Ärtsoppa

från Änglamarks Gula Ärtor

"Koka gärna ärtsopppa av ett helt paket åt gången. Ärtsoppa kan frysas eller förvaras några dagar i kylskåp. Lösa ärtskal som ev. flyter upp under kokning bör tas bort eftersom de är ganska svårsmälta."

Blötläggning:
Rensa och skölj ett paket gula ärtor [500 g, ca 6 dl]. Blötlägg dem i 1 ½ liter vatten i minst 10 [t.ex. över natten], men gärna upp till ett dygn i rumstemperatur.

Kokning:
500 g blötlagda ärtor.
1 ½ liter vatten
1 tsk salt
2 gula lökar
1 - 1 ½ tsk mejram eller timjan [eller ungefär hälften av varje]
2 buljongtärningar
ev. 2 - 3 dl kokt och kryddat [efter egen smak, gärna lite rökigt] sojakött

Dekoration:
Gräslök

Koka upp ärtorna med vatten och salt. Skumma av. Lägg i lökarna skurna i klyftor, buljongtärningar, kryddor och ev. sojakött. Koka under lock tills ärtorna är lagom mjuka, 1 - 1½ timme. Koktiden varierar efter lagrings- och blötläggningstid. Smaka av och tillsätt ev. mer salt eller örtkrydda. Garnera gärna med nån färsk ört du tycker om.



bild: coop.se

Tomat- och basilikasoppa

från Gun Skoogs slankare friskare lättare

½ kg tomater
2 gula lökar
1 l buljong
2 msk Sour Supreme
½ tsk basilika

Redning:
2 msk olja
2 msk vetemjöl

Skär tomaterna i bitar. Hacka löken och koka mjukt, tillsammans med tomaten, i buljongen. Mixa med
stavmixer. Smaksätt med Sour Supreme och basilika. Red av soppan och strö över hackad dill före servering.

Shurit ads

från meatinfo.org

Egyptisk rätt. En slät, krämig soppa med linser, smaksatt med kummin och citron.

225 g sköljda röda linser
1 skivad lök
1 grovt hackad tomat
1 krossad vitlöksklyfta
8 1/2 dl buljong
1 liten finhackad lök
2-3 msk veg. margarin
salt och peppar
mald kummin 1 tsk

Koka linserna med lökskivor, tomathack och vitlök i buljongen på svag värme 45 minuter.Fräs löken i hälften av margarinet tills den blir mjuk och börjar få färg.Mixa eller mosa soppan och smaka av med salt, peppar och kummin. Rör i resten av margarinet och strö den stekta löken över. Låt var och en pressa citron i sin sopptallrik.

Pumpa- och linssoppa

från Mossagården & Ekogrönt

En gyllengul och krämig soppa med pumpa och röda linser, smaksatt med curry.

originalrecept: [se mitt tillägg nedanför instruktionen].
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g. pumpa
matfett
curry
1 liter grönsaksbuljong
2 dl morotsjuice
2 dl röda linser
5 tsk pressad citron

Hacka lök och vitlök. Skala pumpan och skär i mindre bitar. Fräs löken, vitlöken och pumpan i matfettet utan att det tar färg. Tillsätt curryn och späd med buljong och juice. Låt koka ca. 15 minuter. Tillsätt linserna och låt koka i ytterligare ca 10-12 minuter. Mixa soppan slät. Smaka av med citron, salt och peppar.

mitt tillägg:
Angående kryddning; När jag tillagade soppan kryddade jag med 3 tsk currypulver, ca 1 tsk malen torkad chili och ½ tsk "thai red curry"-pulver. Jag tillsatte inget salt eller peppar på slutet eftersom jag använde två buljongtärningar till buljongen och smaksättningen för min del var perfekt då.

Angående morotsjuice; När jag skulle göra soppan hade jag inte morotsjuice hemma och därför tog jag istället tre morötter och mixade dem tillsammans med 2 dl havremjölk.

Potatis- och purjosoppa

från Gott & Grönt nr 2 2001

6 medelstora potatisar
½ purjolök
2 msk olivolja
6 dl vatten
1 buljongtärning
2 krm salt
1 krm svartpeppar
bladpersilja eller färsk koriander

Skala och skiva potatisen och strimla purjon i ½ cm tjocka skivor. Fräs några minuter i en kastrull med lite olja. Tillsätt vatten, buljontärning, salt och peppar och sjud 5-10 minuter. Strö persilja och koriander över.

Potatis- och linssoppa

från vegan.nu

5-6 potatisar
2-3 dl röda linser
1 gul lök
Vatten [så att det täcker över ingredienserna]
2 buljongtärningar
Favoritkrydda

Skala och tärna potatisen och lägg ner i en gryta. Häll över linserna [okokta]. Hacka löken och lägg i den med. Häll i vattnet stoppa i buljongtärningarna och strö över lite av favoritkryddan. Koka upp och låt sedan koka i ytterligare 10-15 minuter. Färdigt.

Tomatsoppa med basilika

från oatly.se

1 gul lök
1 msk olja
2 burkar [a 400 g] krossade tomater
2 dl vatten
5 dl havremjölk
1 vitlöksklyfta
3 msk färsk hackad basilika eller
1 tsk torkad basilika
1 msk hackad persilja
1 msk chilisås
salt och peppar

Skala och hacka löken. Fräs den i oljan. Tillsätt tomatkross, vatten, havremjölken och den pressade vitlöken. Koka i 5-10 minuter. Rör i örtkryddor och smaka av med chilisås, salt och peppar. Garnera med basilika.


bild: oatly.se

Hirssoppa

från Marianne Pasanen-Mortensens Veganrecept för alla sinnen

2 potatisar
1 gul lök
1 dl champinjoner
½ dl hirs
8 dl vatten
1,5 tsk buljongpulver
1 tsk basilika

Skala potatisarna och skär dem i små tärningar. Skala och hacka löken. Rensa och skiva champinjonerna. Fräs lök och svamp i lite olja i en kastrull. Skölj hirsen i kallt vatten och fräs dem lite med champinjonerna och löken. Häll på vatten och buljong. Lägg i potatisarna och låt allt puttra i 30 minuter. Tillsätt basilika de sista 10 minuterna. Rör om före servering.


bild: den virtuella floran

Gulaschsoppa

modifierad, från arla.se

3 potatisar av en mjölig sort
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 paprikor i olika färger
veg. margarin
1/2 dl tomatpuré
1 tsk kummin
1 tsk chilipeppar eller sambal oelek
1 liter grönsaksbuljong
1/2 dl hackad persilja
2 dl naturell sojayoghurt

Skala potatis. Dela i halvor och skiva. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur paprikan och skär i bitar. Fräs alla grönsaker i margarin i en kastrull. Rör i tomatpuré, kummin och chili. Häll på buljong och låt soppan koka i 10-15 min. Vispa så att soppan blir lite sönderdelad. Strö gärna persilja över soppan inför servering.

Fänkåls- och potatissoppa med vitlöksfräst mangold

från tv4.se; Nyhetsmorgon

Fänkåls- och potatissoppa:
2 finhackade gula lökar
1/2 dl finhackad libbsticka
40 g veg. margarin
1/2 dl rapsolja
300 g mjölig potatis, skalad och skuren i småbitar
1 l grönsaksbuljong
3 dl torrt vitt vin
3 fänkålsstånd
3 dl veg. grädde
salt och peppar

Mangold:
500 g mangold
3 finhackade vitlöksklyftor
rapsolja
salt och vitpeppar

Örtolja:
50 g färska örter
2 dl olivolja
lite citronsaft ev
salt och peppar

Fräs lök och libbsticka i smör och olja i en rymlig kastrull tills den är mjuk. Slå på buljong och vitt vin, lägg i potatisen och koka.

Hacka fänkålen i mindre bitar, skär bort det grövsta längst ner. Tillsätt fänkålen när potatisen känns mjuk, fortsätt koka tills fänkålen precis mjuknat. Mixa soppan slät. Häll tillbaks den i kastrullen och illsätt grädden. Smaka av med salt och peppar.

Mangold: Strimla mangolden och fräs den i het panna i rapsoljan tillsammans med vitlöken. Smaka av med salt och peppar.

Örtolja: Mixa örterna till slät konsistens med olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan varm i djupa tallrikar. Lägg mangolden i mitten och ringla lite örtolja runt.

Fransk löksoppa

från Marianne Pasanen-Mortensens Veganrecept för alla sinnen

4 gula lökar
1 stor purjolök
9 dl vatten
3 dl sojamjölk
2 tsk buljonpulver

Skiva lökarna och purjolöken. Fräs dem lätt i lite olja. Tillsätt vätska och buljong och koka i 10 minuter. Sojamjölken klumpar sig till en ostliknande massa.


bild: weheartit

En annan avokadosoppa

från vegan.nu

2 mogna avokado
1 msk pressad citron
1 l kall grönsaksbuljong
Örtsalt
1 krm cayennepeppar
1 dl silken tofu [Tofu Mori-Nu]
Klippt gräslök
Tunna skivor citron


Mosa 2 mogna avokador med 1 msk pressad citron. Späd med 1 liter kall grönsaksbuljong. Smaka av med örtsalt och 1 krm kajennpeppar. Rör i 1 dl silken tofu (Tofu Mori-Nu). Strö över finklippt gräslök och tunna skivor citron. Servera inom 1 timme, annars mörknar soppan.


bild: weheartit

Avokadosoppa, varm eller kall

från Elias vegansida

2 stora mogna avokado
1 1/2 - 2 dl sojagrädde
1 l ljus buljong
1/4 - 1/2 tsk peppar

Dela avokadon, ta ur kärnan och lossa köttet. Spara en halva till garnering. Passera eller "mixa" fruktköttet. Vispa ner grädden lite i taget i avokadomoset. Koka upp buljongen, sänk värmen och vispa ner avokadogräddmoset i den sjudande buljongen. Smaka av med peppar. Häll upp soppan och servera den varm eller kall garnerad med tunna skivor av den resterande avokadohalvan.


bild: weheartit

Asiatisk linssoppa med kokos och morötter

från Mossagården & Ekogrönt

2-3 morötter
1 rödlök
½ purjolök
4 vitlöksklyftor
½ tsk chilipeppar eller färsk chili
1½ msk färsk riven ingefära
100 g hackad färsk fänkål
2 tsk malen koriander
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 grönsaksbuljongtärningar
1 l vatten
2 dl röda linser
2 msk pressad citron

färsk koriander eller annan färsk ört som känns passande

Skala och riv morötterna på rivjärnets grova sida. Skiva rödlöken tunt, strimla purjolöken och hacka vitlöken. Fräs allt tillsammans med chili och ingefära i några minuter utan att det tar färg, i en stor kastrull. Blanda i hackad fänkål och koriander, späd med kokosmjölk och lägg i buljongtärningarna. Koka upp vattnet och lägg i linserna. Koka linserna tills de är mjuka, 8-10 minuter. Häll av vattnet och rör ner dem i grönsaksblandningen. Smaka av med citron. Blanda i grönt vid serveringen.