tisdag 4 januari 2011

det där med bröd

När jag skulle lägga upp och tagga timjanshavrebullarna insåg jag att det inte finns några brödrecept här sedan tidigare och det är ju lite skandal tycker jag. Det beror nog allra mest på att jag inte anser mig så himla bra på att baka och därför inte vågar testa... 2011 ska bli året jag slutar fega och börjar baka! Bland annat.


bild; weheartit

Timjanshavrebullar

Det här receptet har jag gjort om från Rutiga Kokbokens grahamsbullsrecept, hade inget grahamsmjöl så det blev med havre istället, vilket var en väldigt bra lösning tycker jag själv.

För ca 10 bullar behövs det:

1,5 dl havregryn
1,5 dl kokande vatten
1,5 msk rapsolja
1,5 dl vatten
1 tsk torkad timjan
25 g jäst
1 tsk salt
ev. 1 msk sirap
ca 5 dl vetemjöl

Mät upp havregrynen i en skål och häll kokande vatten över.
Rör om och låt det svalna till ca 28 grader.

Värm vattnet, timjan och oljan till 37 grader.

Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet.
Häll sedan i resten av degspadet.

Tillsätt salt, eventuellt sirap, de skållade havregrynen
och så mycket av vetemjölet att degen går lätt att arbeta.
Arbeta den smidig i maskin, med elvisp (med degkrokarna)
eller för hand. Den är färdigarbetad när den är smidig och fast
och släpper degbunkens kanter. Strö över lite vetemjöl
och lägg på en kökshandduk. Låt degen jäsa dragfritt
i ca 45 minuter.

Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsyta. Knåda den med
resten av mjölet. Dela degen i tio lika stora bitar och
forma runda bollar. Låt bullarna jäsa dragfritt i ca 20 minuter.

Grädda bullarna i 225-250 grader i mitten av ugnen i ca tio minuter.
Låt dem svalna övertäckta.


bild: weheartit