
3 små eller 2 normalstora gula lökar
3 gurkor
½ dl röda linser
1 msk rapsolja
7,5 dl vatten
1 tsk rökarom
1-2 kryddmått cayennepeppar
ca 2 msk hackad gräslök
ca 2 tsk salt
3-4 msk creamy spread (eller annat veganskt crème fraiche-substitut)
svartpeppar
ca 1 dl fryst sojafärs
Hacka löken och tärna gurkorna i ungefär centimetertjocka kvadrater.Värm olja i en gryta. Fräs löken i cirka fem minuter. Tillsätt därefter gurka och stek i 2-3 minuter. Tillsätt rökarom, salt, vatten och gräslök och koka upp soppan. Låt sjuda på svag värme i cirka 25 minuter. Mixa soppan slät och tillsätt sojafärs och creamy spread, rör om och smaka av med svartpeppar (och eventuellt lite mer salt).
Serveras varm eller kall.
Tips/Kommentar: Soppan blev galet god, men eftersom jag precis har slutat använda mig av buljongtärningar (eller glutamat snarare) så har jag lite svårt för att avgöra exakt hur mycket salt och kryddning som behövs. Färgen blev rätt blaskig också, men det går säkert att fixa på nåt sätt (jag kan ha kokat soppan längre än det står i receptet).