vegansk julmat, varmrätter

Klyftpotatis
Veganska ambassaden
potatis
rosmarin

Borsta potatisen och skär den i klyftor. Lägg i oljad form. Strö över rosmarin.
Grädda i ca 40 minuter i 225°.


Rödkål
Veganska Ambassaden

1 rödkålshuvud
1 gul lök
10 nejlikor
1äpple
1/2 tsk kummin
1 dl svart vinbärssaft
saften av en citron
1/2 dl äppelcidervinäger
sirap efter smak

Hacka rödkålen och löken fint. Koka på svag värme i ca 1 timme tillsammans med nejlikor,
äppelbitar och kummin. Häll sedan i svartvinbärssaft, citronsaft, vinäger och sirap.
Koka upp igen till dess att kålen är riktigt mjuk.


Morotslåda
Veganska ambassaden

1 kg morötter
1 dl råris
2 dl vatten
3 msk veg grädde
morotsspad
salt

Skala och koka morötterna i saltat vatten. Koka råriset sakta i vattnet till dess att det blir mjukt
(se koktid på förpackningen). Mosa morötterna och blanda dem med riset och grädden.
Späd med morotsspadet om smeten verkar för hård. Smaksätt med salt och örtkryddor.
Grädda i 200° ugnsvärme i ca 45 min.


Biffar (ca 80 st)
Veganska ambassaden
1 kg gröna linser
0,5 kg solrosfrön
4 gula lökar
1 kg morötter
soja
svart- och vitpeppar
salt

Koka linserna tills de blir mjuka (ca 20 - 30 minuter). Rosta solrosfröna i ett upphettat stekjärn. Hacka sönder dem i mixer. Hacka och stek löken. Riv och stek morötterna. Blanda ihop allt, helst i mixer, och krydda. Tillsätt eventuellt vätska för att få smetten att binda ihop. Forma till biffar och lägg på oljad plåt. Sätt in dem i ugnen, 250° under 40 minuter.

Biffar kan varieras. Andra kokta baljväxter eller rotfrukter kan användas som bas. Även kokt säd som exempelvis korngryn kan användas. Rester av annan mat kan tillföras såsom gröt och gryta. Blanda i rivna rödbetor för att göra rödbetsbiffar, rivna morötter för att göra morotsbiffar etc. Kan även formas till mindre bollar.


Potatissallad (1 hink)
Veganska ambassaden

6 kg potatis
3 purjolökar
1 burk kapris
raps- eller olivolja
vinäger
vitlök
örtsalt
svart- och vitpeppar
salt
dill

Koka potatisen och skala den (av estetiska skäl). Blanda ihop dressingen; dubbelt så mycket olja som vinäger. Blanda ihop allt.


Hasselnötsbollar
ICA's rutiga kokbok

200 g hasselnötskärnor
1 gul lök
6 st kokta potatisar
1 tsk naturell sojasås
(ev. finhackad persilja)

Mal nötkarnorna på mandelkvarn eller kör dem i matberedare tillsammans med den skalade löken och potatisen. Tillsätt sojasåsen och ev. också persilja. Ta upp färsen och forma till små bullar. Stek dem lätt i margarin tills de fått fin färg.


Rödbetsfärs som skinka
ICA's rutiga kokbok

100 g sojaprotein i bitar
vatten
4-5 st kokta rödbetor
6-7 kokta potatisar
5 dl kokt råris
1 gul lök
2 dl bovetemjöl
1 tsk örtsalt
vatten

Lägg sojaproteinet i vattnet enligt förpackningens anvisningar. Hacka rödbetorna, potatisen, riset, löken och sojaproteinet i matberedare. Tillsätt bovetemjölet, örtsaltet och lite vatten. Arbeta samman ingredienserna till en färs. Ta upp den på en skärbräda och forma den som en skinka. Bred på senapen och sikta över ströbröd. Lägg färsen på ett ugnssäkert fat och stek i 225° mitt i ugnen tills färsen blivit genomvarm och fått lite färg.

Garnera t.ex. med grönkålsblad, ev. katrinplommon och kokta äppelhalvor fyllda med gelé.


Lins-trömmare (ca 30 st)
Gott & grönt nr 4, nov-dec 2000

3 dl röda linser
1 röd lök
8 potatisar
6 dl vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk curry
1 kruka koriander
½ tsk salt
½ tsk peppar
ca 2 msk olivolja till stekning

Finhacka löken. Skala och skär potatisen i tärningar. Skölj linserna i kallt vatten. Fräs lök, potatis och linser i olivolja i 2-3 min.

Tillsätt curryn och rör om. Tillsätt hälften av buljongen, låt koka in och tillsätt sedan resten lite i taget. Låt det hela småkoka i ca 30 min.

Det ska bli ett grovt mos av linser och potatis. Smaka av moset med salt, peppar och finhackad koriander.

Låt det svalna och bli stadigt. Forma sedan biffar och stek dem i olivolja över medelgod värme till de är gyllenbruna. Vänd dem ett par gånger under stekningen.


Plommonspäckad julfärs
Grön Festmat av Anna-Lisa Stenudd

2 dl skalad hirs
6 dl vatten
3 tsk buljongextrakt
2 st stora lökar
5 dl kokta kikärtor
3 dl cashewkärnor
3 dl kokta röda linser
3 msk pofiber/hirsflingor
1 krm spiskummin
2 tsk torkad smulad dragon
örtsalt
10-12 st blötlagda urkärnade plommon

Panering: Senap, skorpsmulor, olja

Garnering: Grönkål, cocktail tomater, blötlagda plommon med kärnor, lättkokta äppelhalvor med rönnbärsgelé.

Skala och finhacka löken. Skölj hirsen. Koka upp vatten och buljong. Tillsätt hirs och lök.
Koka på svag värme 20-25 minuter. Låt svalna och svälla. Tag upp plommonen från vattnet och låt dem rinna av ordentligt. Mixa de kalla, torra kikärtorna tillsammans med cashewkärnorna. Häll mixet i en vid bunke. Tillsätt de kalla röda linserna, hirsen, pofiber/hirsflingor och kryddor. Blanda allt noga och smaka av med örtsalt. Färsen ska ha en mild nötsmak och vara ganska fast så att den håller ihop och går att forma.

Lägg ugnsfolie eller bakplåtspapper på en plåt. Pensla med olja och strö på skorpsmulor där färsen ska ligga. Ta ungefär hälften av färsen, lägg på plåten och forma som en halv platt limpa. Fördela plommonen över ytan och tryck ner dem lite. Täck med resten av färsen och forma den slät och fin. Pensla med senap och strö över skorpsmulor. Griljera i 220º C i ca 25 minuter.
Låt den svalna. För över färsen på serveringsfat och servera med grönkål, tomater, plommon och äppelhalvor.

Färsen serveras förslagsvis med en varm svamp- eller grönkålsstuvning. Skivad kall färs smakar också gott som smörgåspålägg.


Mandelbollar
jul.hemma.net/mat

3 dl kokt, kall potatis
3 dl kokt, kallt vitt ris
3 dl rårivna morötter
1 ½ dl vetemjöl
½ dl bovetemjöl
2 msk sojamjöl
1 tsk torkad mejram
3 msk fint hackad gul lök
3 msk grovt krossad sötmandel
ca 2 tsk örtsalt

Kör allt i matberedaren och forma sedan små bollar. Det går lättast om man först doppar fingrarna i kallt vatten eftersom smeten är ganska kladdig. Stek bullarna tills de blir gyllenbruna.


Vego-Jansson
[från tidningen Djurens Rätt, december 2004]

8 stora potatisar [ej mjöliga]
2 gula lökar
1½ msk örtpastej
1½ buljongtärning [el. 3 tsk buljongkoncentrat]
2½ dl sojagrädde
½ dl sojamjölk
3 tsk shoyu
3 tsk äppelcidervinäger
8 kryddpepparkorn, nymalen
2-3 msk ströbröd


Rör ut örtpastejen i lite av grädden. Tillsätt sedan övriga ingredienser och blanda väl.
Skala potatisen och strimla den fint (tändsticksstorlek). Lägg den i kallt vatten ca 45 min så att stärkelsen sköljs bort.

Skiva löken tunt och fräs den i olja. Torka potatisen och varva ned den med lök i en ugnsform.
Det översta och understa lagret skall vara potatis. Häll sparsamt med sås på varje potatislager - det mesta ska hällas på toppen.

Grädda i 225 grader i mitten av ugnen, ca 45-50 min. Lägg på tunna margarinskivor efter 30 min. och strö över ströbröd.