onsdag 6 oktober 2010

äppelsmulpaj med chokladsmak

från Vegolandet Veganias kokbok
[eget tillägg: kakao]

ca 1 dl havregryn
ca 1 dl vetemjöl
3 msk socker
1 msk kakao
100 g vegetabiliskt margarin
3 äpplen, klyftade

Blanda havregryn, vetemjöl, kakao och socker. Fördela margarinet i blandningen med fingrarna till en smulig deg. Om du vill kan du ta i lite mer mjöl och havregryn.

Lägg äpplena i en smord bakform. Strö gärna på lite socker och kanel. Smula över smuldegen och grädda i 225 grader ca 20 minuter.


bild: weheartit

Lingonkakor

från tv4s Leila bakar

5.5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1.5 dl florsocker
300 g kallt vegetabiliskt margarin
0.5 msk kallt vatten (kan behövas upp till 1 msk)
mellan 1 dl och 1.5 dl lingonsylt

Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen. Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska bara precis gå ihop. Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i minst en timme.

Sätt ugnen på på ca 225 grader. Rulla degen till små bollar och platta ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck en grop med fingret i mitten av kakorna. Klicka i lite lingonsylt. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter tills kakorna fått lite färg.


bild: tv4