söndag 16 januari 2011

Morotsbullar

Det här receptet hittade jag hos UnderbaraClara, men eftersom jag kör väldigt mycket halvrecept just nu dels för att testa mina brödbakarfärdigheter, men också för att testa så många recept som möjligt så blev det bullar istället för långpannebröd, så jag letade efter anvisningar för såna och hittade på recepten.se.



2½ dl soja- eller havremjölk
25 g jäst
0,25 dl rapsolja
1 stor finriven morot
½ tsk salt
1 matsked agavesirap
4-5 dl vetemjöl.
½ dl grahamsmjöl
½ dl havregryn

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och blanda ut jästen. Tillsätt därefter olja, morötter, agavesirap och salt. Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen ”klarar av”, men spara lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.

Grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader.

Mannagrynspudding

Efter att ha misslyckats med frukostgröten (råkade salta två gånger tydligen) tänkte jag att här ska inget förfara och började fundera på vad man kan göra med mannagrynsgröt. Svaret blev mycket enkelt, kanske en smula okreativt, men ack så gott: mannagrynspudding. Jag utgick från ett recept som jag hittade hos vegania, men ändrade om det lite eftersom jag inte hade alla ingredienser hemma.



2,5 dl soja- eller havremjölk
½ dl mannagryn
1-2 kryddmått salt
1 dl mandel, skållad och skalad
ca ½ dl soja- eller havregrädde
3 msk socker
1-2 tsk vaniljsocker
400 gram silken tofu
rårörssocker
mjölkfritt margarin

Koka mjölk, salt och mannagryn till en gröt. Mixa mandeln så att en del är finmald och en del är grovhackad. Rör ner grädde, mandel, socker och vaniljsocker i mannagrynen. Blanda i silken tofu och rör till dess att smeten har en jämn konsistens. Häll i en smord ugnsform och grädda i 200 grader i 25 minuter. Ta ut från ugnen, strö på rårörssocker och klicka på lite margarin. Baka i 20 minuter till.