lördag 5 februari 2011

Den polska maten, del 2 - Bajgiel

Bagels kommer från Polen, närmare bestämt Kraków (judiska emmigranter tog det till USA).



12-16 stycken (recept kommer ursprungligen från bagelsrecept.se)

5 dl vatten
25 gram jäst
½ dl sirap (ej med malt)
2 tsk salt
1 msk rapsolja
10-12 dl vetemjöl
3 msk sesamfrön
Cirka 3 liter vatten + 2 msk agavesirap till kokning

Värm degvattnet till 37 grader. Lös jästen i vattnet och tillsätt sirap, olja och salt. Knåda i mjölet tills degen börjar bli fast och släpper från bunkens kanter. Knåda sedan degen i minst fem minuter. Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.

Ta upp på mjölat bakbord och skär degen i 12-16 bitar (lite beroende på hur stora du vill ha dem). Forma varje degbit till tvåcentimeter tjocka rullar. Forma till ringar och nyp ihop skarven noga. Låt bröden jäsa på bakplåtpappersklädd plåt till dubbel storlek (ca 30 minuter).

Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Det ska inte stormkoka. Sänk ner bröden i vatten och koka cirka 2 minuter, till de flyter upp. Tag upp med hålslev, låt eventuellt rinna av lite på ett galler, lägg tillbaka på plåten.

Pensla med lite rapsolja och vänd eventuellt i t.ex. hackade pumpakärnor eller solrosfrön om du vill dekorera bröden.

Tips/Kommentar: När jag gjorde degen blev det väldigt mycket deg så jag fick 16 st bullar. Ursprungsreceptet yrkade på mer mjöl och färre bullar, så jag vet inte om något gick snett i min process eller om det var fel på ursprungsreceptet. Sen blev de inte särskilt vackra heller, men det tar jag mer som utslag av ovana än receptfel. De blev sjukt goda!