lördag 12 februari 2011

Dra åt helvete-brownies

Nej, jag är inte aggressiv. Alls. Däremot blev jag väldigt inspirerad av Bittersweets F You Brownies inför den där fantastiska högtiden som i år inträffar nu på måndag och därför kände jag att jag ville göra mina egna brownies. (Det är inte den veganska BitterSweet så jag inspirerades av Nina Boels recept istället.)



4,5 dl mjöl
2 dl råsocker
2-3 msk sirap
1,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
2 dl chokladsojamjölk
1 dl olja
1 tsk vaniljsocker
olja/marganin+lite mannagryn till smörjning av bakform

Ställ in ugnen på 175 grader. Blanda samman mjöl, socker, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Häll på sojamjölken, sirapen och oljan och rör samman till en konsistens liknande den som när man gör kakglasyr. Smörj och ströa (med mannagrynen) en 20*30 cm form. In i ugnen och baka 25-30 minuter. Låt svalna en stund innan du skär dem i browniebitar.

Tips/Kommentar: Jag delade mina brownies i alldeles för små bitar. Det går ju bra det med, men det känns som att det smular mycket mer på det sättet.

Ajvar- och vitlöksmarinerade sojagrytbitar

Det här receptet är inspirerat av UnderbaraClaras libanesiska tofu.



Ca 250 gram blötlagda sojagrytbitar (ca 100 gram i torr form)
2 vitlöksklyftor
1-2 kryddmått svartpeppar
Ungefär en halv tsk paprikapulver
Ungefär en halv msk olivolja
1 msk ajvar relish
Ungefär en halv tsk torkad timjan
Ungefär en halv tsk salt

Pressa vitlök och blanda med ingredienserna till marinaden. Tillsätt sojagrytbitarna och låt marinera i kylskåp över natten. Stek till dess att bitarna har fått fin yta. Jag tänker att det här är sjukt gott såväl varmt som kallt.