vegansk julmat, söta saker

Bollar (ca 20 st)
VG


100 g margarin
1 dl råsocker
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
1 - 1,5 msk vatten

Mockasmak.
Lös upp 4 tsk snabbkaffe i vattnet och arbeta samman alla ingredienserna till en deg. Forma små bollar, rulla dem i havregryn eller pärlsocker och ställ dem kallt att stelna.

Vaniljsmak.
Samma recept men tillsätt, i stället för kaffe, 3 tsk vaniljsocker.

Kakao. Samma recept men tillsätt, i stället för kaffe eller vaniljsocker, 4 tsk kakao.


Stenhammarskakor ca. 75 st.
Ingrid's julsida [redigerat]

300 g veg. margarin
7 1/2 dl vetemjöl
3 dl råsocker eller vanligt strösocker
1/2 tsk hjorthornssalt
75 g korinter
75 g finhackad sötmandel

Pensling och garnering:
vatten + majsmjöl, hackad sötmandel

Arbeta samman ingredienserna till en smidig deg, som delas i 6 bitar och rullas till fingertjocka längder och läggs på smord plåt. Platta till dem något, pensla med majsmjölsmixet och strö över mandel. Grädda i 200 12 - 15 minuter. Skär sneda bitar medan längderna är varma.


Nötkakor
Ingrid's julsida [redigerat]

200 g veg. margarin
1 1/2 dl socker
2 dl nötkärnor
4 dl vetemjöl

Garnering:
1/2 nötkärna per kaka

Mal nötkärnorna, blanda sedan ihop alla ingredienserna till en deg. Rulla små kulor och lägg på smord plåt. Tryck ner en halv nötkärna i varje kaka. Grädda i ganska svag ugnsvärme 175 i ca 8-10 min.


Pepparnötter (ca 125 st)
Rabén & Sjögren; KF's Vår kakbok

150 g veg. margarin
1 dl socker
½ dl sirap
1½ tsk kanel
1½ tsk ingefära
1½ tsk nejlikor
1½ tsk malen eller finstött kardemumma
1 tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl

Rör margarin och socker poröst, gärna med elvisp. Blanda sedan i sirap och kryddor, sist bikarbonat och mjöl. Arbeta ihop till en deg. Låt den vila några timmar eller över natten. Rulla längder och skär dem i små bitar. Rulla bitarna till hasselnötsstora kulor och lägg på lätt smorda plåtar. Grädda mitt i ugnen, 10-12 minuter i 150 gr ugnsvärme. Pepparnötterna ska vara ljusa och torra rakt igenom.

Apelsinbomber
Eriks Julkokbok 2003

150 g marsipan
1 msk fint rivet apelsinskal
1 msk rom
50 g choklad med apelsinsmak

Blanda apelsinskal och rom och låt det stå och dra i ett par timmar. Blanda ihop marsipan och romblandningen. Gör kulor och låt dom torka i ca en timme på bakplåtspapper. Doppa i smält choklad. Förvara i kylskåpet.


Arrakspraliner
Eriks Julkokbok 2003

250 g mandelmassa
1 tsk hushållsarom - arrak
150 g blockchoklad
ca 15 hasselnötskärnor

Knåda in arraksaromen i mandelmassan, rulla små bollar. Bryt sönder chokladen och smält den i en djup tallrik över en kastrull med hett vatten. Dela nötkärnorna. Doppa mandelmassebollarna i chokladen, använd en gaffel. Lägg pralinerna på bakplåtspapper och garnera med nötter. Ställ pralinerna svalt att stelna.


Chokladdoppad marsipan
Eriks Julkokbok 2003

200 g mandelmassa
150 g mörk blockchoklad
valnötter till dekorering Rulla marsipanen i kulor eller forma till fyrkanter. Låt stå och torka några timmar eller över natten för att chokladen ska fästa bättre. Smält blockchoklad i en kastrull i vattenbad eller på mycket låg värme. Doppa marsipanbitarna i choklad. Placera kulorna på smörpapper.



Apelsinris
Veganska ambassaden

risgrynsgröt (se recept under fliken "smårätter")
smält sojavaniljglass
finhackade apelsiner
ev. lite vaniljsocker

Rör ihop ingredienserna. Garnera med t.ex. apelsinklyftor.


Bättre-än-snickers
Förbundet Djurens Rätt Stockholm

½ - 1 burk jordnötssmör
2 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 dl socker
8 dl krossade cornflakes
1 kaka mörk blockchoklad

Smält jordnötssmör, sirap och strösocker tillsammans i en kastrull. Blanda i cornflakes och vaniljsocker. Slå allt i en liten, smord långpanna. Smält chokladen i vattenbad och häll överst i långpannan. När det har stelnat, skär det i småbitar.


Kola
VG

100 g margarin
1 dl ljus sirap
2 dl socker
1 msk brunt farinsocker
ev lite vaniljsocker

Rör ihop allt i en tjockbottnad kastrull och låt massan småkoka vid svag värme i 6 - 7 minuter. Rör hela tiden så att smeten blandas väl och ej bränns. Häll smeten i en oljad långpanna. När den stelnat men ej hårdnat skärs den och klipps i bitar med en oljad kniv och en sax. Bitarna sveps in i smörpapper.


Chokladkyssar
Rutiga kokboken - ICA Bokförlag

4 dl florsocker
1 dl vatten
1/4 tsk ättikssprit
5-7 pepparmyntsdroppar

Garnering:
75 g mörk blockchoklad

Koka sockret, vattnet och ättiksspriten tills lagen håller trådprovet. Doppa två fingrar [tummen och pekfingret] i lite kallt vatten. Ta en droppe sockerlag mellan fingrarna. Skilj dem åt några gånger. Sockerlagen skall bilda små sammanhängande trådar. Man kan också använda sig av en hushållstermometer. Lagen är färdigkokt vid +115 grader C - +120 grader C.

Häll sockerlagen i en skål och sätt till pepparmyntsoljan när lagen svalnat. Arbeta massan med en gaffel tills den blir slät, smidig och ganska fast. Placera skålen över vattenånga och rör sedan tills massan blir seg och tjockflytande. Klicka ut den med hjälp av teskedar på lätt oljat smörgåspapper. Låt karamellerna stelna. Smält chokladen i vattenbad. Garnera varje kyss med en klick smält choklad. Låt dem stelna. Förvaras svalt.


Saffransgröt med hallon
www.julafton.com [redigerat]

2 1/2 dl rundkornigt ris
5 dl vatten
2 msk veg. margarin
1 tsk salt
ca 8 dl veg. mjölk
1 kanelstång
1 påse saffran, ca 0,5 g
2 dl sojagrädde
2-3 msk råsocker
200 g frysta hallon

Blanda ris, vatten, veg. margarin och salt i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka på svag värme ca 10 min. Tillsätt mjölk och kanel. Låt gröten koka på mycket svag värme ca 40 min. Stöt saffranet med lite socker i en mortel. Rör ner det och grädden i gröten. Smaksätt med mera socker. Tina hallonen. Servera gröten med hallon och mjölk.


Mintpraliner (ca 50 st)
Richters' julbak och julgodis (redigerat)

250 g mandelmassa
25 g mjukt vegetabiliskt margarin
4-6 droppar pepparmyntolja
ca 250 g mörk blockchoklad

Riv mandelmassan på grövsta sidan på råkostjärnet. Tillsätt margarinet. Droppa i pepparmyntoljan och arbeta samman massan. Forma massan till små avlånga bitar. Bryt chokladen i bitar ner i en skål. Ställ den över en kastrull med hett vatten. Låt chokladen smälta. Doppa bitarna i chokladen med hjälp av två gafflar. Lägg dem på folie att stelna. Förvara pralinerna svalt.


Chokladgodis (ca 50 st)
Richters' julbak och julgodis

250 g mörk blockchoklad

Förslag på fyllning:
2 dl kärnfria russin
3/4 dl syltade hackade apelsinskal
100 - 200 g skållad, grovt hackad sötmandel
100 - 200 g rostade nötkärnor
5 dl rostat ris, cornflakes eller osaltade popcorn

Bryt chokladen i bitar direkt ner i en skål. Ställ den över en kastrull med hett vatten och låt chokladen smälta. Gör i ordning önskad fyllning. Blanda ner fyllningen i chokladen. Rör bara så mycket att allt blir blandat. Rör man för mycket kan chokladen sockra sig. Häll upp blandningen på ett oljat folieark och bred ev. ut den lite med en stekspade eller fördela blandningen i små pappersformar. Låt godiset stå kallt att stelna. Bryt godiset som stelnat på folie i små bitar.


Mandelbollar med kokos (ca 60 st)
Richters' julbak och julgodis

150 g mandelmassa
100 g mjukt veg. margarin
½ dl kakao
3 dl havregryn
Garnering: ca 1 dl kokosflingor

Riv mandelmassan på grövsta sidan på råkostjärnet. Tillsätt fett och sikta ner kakaon. Blanda ner havregrynen och rör tills massan är väl blandad. Forma avlånga bollar eller pinnar av massan och rulla dem i kokosflingor. Förvaras svalt.