torsdag 29 juli 2010

Tomatpaj

från Inga-Britta Sundqvists Vegetariska Kokboken

1 förgräddat pajskal

3 gula lökar
1 msk olja eller veg. margarin
7-8 förvällda tomater [1 burk]
ev. gröna oliver
1-2 tsk buljongpulver
1 tsk basilika
ev. selleri- eller örtsalt

Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i fettet på svag värme. Skär tomaterna i klyftor och skiva ev. oliver. Rör ner tomater och oliver i lökfräset. Låt det puttra tillsammans några minuter. Smaka av med buljongpulvret, basilikan och ev. örtsalt. Fördela grönsaksfräset i pajskalet. Grädda pajen ca 20 min i 200°C ugnsvärme.

Svampstuvad squash under pajtäcke

[från ICA:s Rutiga Kokboken ]

Pajdeg:
75 g. veg. margarin
1 dl vetemjöl
½ dl vetekli
1 msk vatten

Stuvning
ca 700 g squash
1 stor gul lök
2 dl förvälld svamp eller 200 g burksvamp
2 msk veg. margarin
3 msk vetemjöl
1-2 tsk örtsalt
1 krm basilika
1 st tomat
1½ msk chilisås
1 msk veg. grädde
1 msk persilja

Hacka ihop matfettet, mjölet och vetekliet. Tillsätt vattnet och arbeta ihop det hela till en deg. Kavla ut den mellan mjölad plastfolie så att den blir rund eller avlång - beroende på
vilken ugnssäker form som ska användas. Låt degen vila kallt i kylskåp.

Skala squashen och skär den i ungefär sockerbitsstora tärningar. Skala löken och hacka den grovt. Bryn den avrunna svampen i margarinet och lägg den i den smorda formen. Vänd squashtärningarna i mjölet och fräs dem i en stor stekpanna. Tillsätt örtsalt, basilika och tomaten, skuren i små bitar. Rör om och tillsätt chilisåsen och grädden. Låt det hela sjuda 10-15 minuter. Blanda i hackad å persilja. Häll stuvningen över svampen. Lägg på pajdegslocket och nagga det lätt med en gaffel. Grädda i 225C mitt i ugnen ca 20 minuter.

Storpirog

från meatinfo.org

3 dl rågsikt
2 dl vetemjöl
1 dl bovetemjöl
2 kokta kalla potatisar
125 g veg. margarin [kallt]
5 msk vatten
0,5 tsk bakpulver
1 tsk örtsalt
1 röd paprika
1 msk oliv-/rapsolja
4 dl vatten
1 veg. buljongtärning
2-3 palsternackor
2 dl vatten
½ veg. buljongtärning
3 hg champinjoner
1 msk veg. margarin
1 msk finklippt persilja
1 msk vitam allkrydda
2 dl råris/avorioris

Skiva potatis och fett ner i matberedaren. Blanda och tillsätt övriga ingredienser och kör allt i matberedaren tills det blir en smidig klump. Låt degen vila svalt en timme.

Gör under tiden i ordning innehållet. Skölj riset. Ansa och finhacka paprika. Häll olja i kastrull, tillsätt råris och paprika. Rör om och låt det bli genomvarmt. Tillsätt vatten och buljong. Koka på svag värme under tättslutande lock, tills allt vatten sugits upp, cirka 45 minuter.

Skala och skiva palsternackorna på längden. Koka dem knappt mjuka i vatten och buljong. Häll av buljongen till ett glas el. dyl. Skiva champinjoner och fräs dem lätt i matfett. Smaka av med örtsalt och persilja.

Varva i en vattensköljd rak brödform, först ett lager råris, sedan ett lager palsternacka, därefter champinjoner, råris , palsternacka, därefter champinjoner, råris, palsternacka och avsluta med råris. Är riset för torrt, skeda över lite palsternackspad. Packa ordentligt och låt stå svalt en stund.

Kavla ut degen till en stor fyrkant. Stjälp upp formen mitt på. Vik och forma degen runt innehållet så tätt som möjligt. Forma en gren av degrester och täck över skarven med den. Flytta över pirogen på en bakplåt med hjälp av bakpappret. Grädda pirogen i 175 grader i 30 minuter utan att pirogen får färg.

Spenatpaj

från Marianne Pasanen-Mortensens Veganrecept för alla sinnen

1 förgräddat pajskal

250 g bladspenat, gärna färsk
1 dl sesamfrö
2 dl vatten
2 msk bovetemjöl
1 tsk örtsalt

Mixa sesamfröna ett par minuter. Mixa ner mjölet och örtsaltet och sedan vattnet lite i taget. Skölj spenatbladen och förväll dem i 5 min [om de är färska, fryst spenat är redan förvälld]. Lägg spenaten på pajskalet och häll över sesamgrädden. Sätt in pajen i ugnen på 200°C i ytterligare 10 minuter.

Shepherd's pie med grönsaker

från Sanchis Your Tofu Recipe Guide

1 gul lök
2 msk olja
115 g svamp
1 grön paprika
2 morötter
400 g burktomater
1 lagerblad
½ tsk torkad basilika
500 g tofu
455 g mosad potatis
Salt och peppar

Hacka löken och fräs i oljan tills den börjar mjukna. Hacka champinjonerna, paprikan och morötterna. Blanda ihop med löken och rör ordentligt. Lägg till tomaterna, lagerbladet och basilikan. Täck över och låt sjuda i ungefär 10 minuter. Smula ner tofun i blandningen och låt koka i ytterligare 5 minuter. Lägg i blandningen i en smord ugnsfast form och täck över med potatismoset. Grädda den i ugnen i 200°C i 15-20 minuter tills den blivit gyllenbrun.

Robin's pot pie

[från PeAs veganrecept ]

4 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
3/4 dl vatten
150 veg. margarin
1 tsk jästflingor [bjäst]
1 tsk salt
3/4 tsk vitlökspulver
7,5 dl fast tofu, tärnad [ca 6x6 mm]
2 msk olja
2,5 dl finhackad lök
2,5 dl skivad stjälkselleri
2,5 dl skivade morötter
2,5 dl valfria grönsaker: ärter, svamp, majskorn, brytbönor eller dyl.
3/4 dl vetemjöl
5 dl vatten
2 msk olja
3 msk jästflingor
1 veg. buljongtärning
1,25 dl tärnad färsk svamp
1 finhackad gul lök
örtsalt
vetemjöl

Rör samman mjöl och salt i en skål. Ta sedan bort knappt 1 dl av blandningen och rör ihop detta med vattnet till en smet. Ställ detta åt sidan.

Blanda margarinet och mjölet tills det hela får en smulig konsistens. Häll i mjöl- och
vattensmeten och arbeta alltsammans till en smidig deg. Dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen och täck botten och kanter i en ugnssäker form med den. Stick hål i degen med
en gaffel. Grädda pajbotten i 175 grader omkring 10 minuter.

Spar den andra halvan till lock (överbliven deg kan frysas). Blanda tofu, mjöl, jästflingor, salt, och vitlökspulver. Rör om. Värm blandningen i oljan, men inte tills den är brynt. Tillsätt
lök, selleri och morötter och fortsätt fräsa på låg värme tills löken nästan är mjuk, ca 2 minuter. Tillsätt de andra grönsakerna och fräs till de nästan är mjuka (men inte utan studs!) ca 3 minuter. Rör ned såsen (se nedan) i grönsaksblandningen och fördela allt i pajskalet.

Kavla ut locket och lägg över. Stick hål i det med en gaffel. Grädda i 175 grader C i omkring 20 minuter (inte tills skalet är ljusbrunt).

Sås: Koka vatten, olja, jästflingor, buljong, svamp, lök och örtsalt i ca 5 minuter. Vispa gradvis i vetemjöl tills såsen blir ganska tjock. Häll såsen över fyllningen (se ovan).

Purjo- och tofuquiche

från Sanchis Your Tofu Recipe Guide

1 förgräddat pajskal

2 stora purjolökar
30 g veg. margarin
500 g tofu
2 msk citronsaft
1 tsk vitlökssalt
Svartpeppar

Tvätta och skiva purjolöken. Fräs i margarinet i ca 3-4 minuter. Mosa tofun i en bunke. Rör i
citronsaften, vitlökssaltet och smaka av med svartpepparn. Tillsätt de frästa purjolökarna och
blanda ordentligt. Häll i fyllningen i pajskalet. Grädda i ugn i 200°C i omkring en halvtimme,
tills den är färdig och fått en gyllenbrun yta.

Piroger

från Elias vegansida

Deg:
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

Fyllning:
1 gul lök
1 msk olja
1/2 dl finhackad dill
4 dl kokt råris
2,5 dl grovt riven morot
2-3 tsk sojasås
200 g svamp
3,5 dl strimlad vitkål

Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten, salt och mesta delen av mjölet. Arbeta degen smidig, tillsätt mjöl efter hand om det behövs. Låt jäsa under fuktig bakduk 30 min. Skala och hacka löken, fräs den i oljan tillsammans med svampen tills den mjuknar. Blanda alla ingredienser
till fyllningen och smaksätt med sojasåsen.

Arbeta degen lätt i bunken och ta upp på bakbord. Dela i 16 delar och kavla ut varje del till en ca 20 cm lång rektangel eller cirkel. Lägg biten på en smord plåt och lägg på fyllningen. Vik ihop pirogen och pensla underdelen. Sätt ugnen på 250° och låt pirogerna jäsa tills ugnen blir varm. Sätt in i ugnen. Efter 5 minuter är de klara.

Lökpaj med ostsås

från Marianne Pasanen-Mortensens Veganrecept för alla sinnen

Pajskal:
150 g kall polentagröt
2 ½ dl bovetemjöl
3 msk vatten

Fyllning:
2 gula lökar
1 purjolök

Ostsås:
1 ½ dl cashewnötter
3 msk öljästflingor
1 tsk salt
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tomat
2 msk citronsaft
2 ½ dl vatten

Blanda ingredienserna till pajskalet till en kladdig deg och tryck ut den i en pajform. Grädda i ca 20 min [tills skalet fått fin färg] i 200°C. Lägg på fyllningen och grädda tills löken fått färg, ca 15 min [200°C].

Gör under tiden ostsåsen: Mixa nötterna till en massa. Mixa ner de torra ingredienserna. Dela tomaten och mixa ner den och citronsaften. Mixa till sist i vattnet lite i taget. Häll över ostsåsen på pajen och sätt in pajen i ytterligare 5 min [200°C].

Lökpaj

från Inga-Britta Sundqvists Vegetariska Kokboken

1 förgräddat pajskal

4-5 gula lökar
1 msk olja
3-4 msk vegetabilisk creme fraîche [t.ex. Tofuttis Sour Supreme]
1 krm riven muskot
3 dl valfria groddar [t.ex. böngroddar]
1-2 tsk buljongpulver
1-2 tsk timjan
ev. 1 pressad vitlöksklyfta
ev. örtsalt

Skala och skär löken i klyftor. Fräs dem i fettet på svag värme tills de börjar mjukna. Rör ner creme fraîche, muskot och groddar. Smaka av med buljongextrakt, timjan och ev. vitlök och örtsalt. Fördela lökfräset i det förgräddade pajskalet och grädda i 15-20 minuter i 200°C.

Grönsakspaj

från Marianne Pasanen-Mortensens Veganrecept för alla sinnen

1 förgräddat pajskal
2 gula lökar
200 g squash
200 g aubergine
200 g champinjoner
200 gr morötter
1 stor röd paprika
2 tomater
4 msk tomatpuré
4 msk majsmjöl
1 tsk örtsalt
lite cayennepeppar
1 msk timjan
4 dl vatten
persilja

Skala och hacka löken. Grovriv morötterna och tärna resten av grönsakerna förutom tomaterna. Fräs allt utom morötterna och tomaterna i lite olja i en stor stekpanna tills det är mjukt. Tillsätt morötterna. Salta och peppra. Rör i tomatpurén, strö över mjölet och rör sakta ner vattnet. Smaka av med timjan och ev. mer salt och cayennepeppar. Häll grönsaksröran i pajskalet
och garnera med tomaterna skurna i skivor. Grädda i ca 15 minuter i 200°C.

Broccolipaj

från Marianne Pasanen-Mortensens Veganrecept för alla sinnen

1 förgräddat pajskal

350 g broccoli
2 ½ dl sojagrädde
3 msk öljästflingor
1 ½ msk majsmjöl
knappt 1 tsk salt
lite svartpeppar

Dela broccolin i buketter. Om den är rå kan den förvällas några minuter. Koka upp en sås av övriga ingredienser - strö majsmjölet genom en sil. Lägg broccolin i pajskalet och häll över såsen. Grädda i 10-15 minuter i 200°C.


bild: our home remedies

pajdeg

från Inga-Britta Sundqvists Vegetariska Kokboken

1½ dl grahamsmjöl
1½ dl lantvetemjöl
1/4 tsk örtsalt
75-100 g veg. margarin eller olja
4 msk vatten

Blanda de båda mjölsorterna med örtsaltet. Finfördela smöret i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt minst 1 timme. Kavla ut degen till en tunn kaka som täcker botten och kanter. Klä formen och se till att degen sluter tätt mot formen. Grädda pajskalet i 200°C ugnsvärme i 10 minuter.

Tips/Kommentar: Jag brukar sällan få den här degen att hålla ihop helt och hållet när jag kavlar den så det brukar bli en del ihoppusslande av deg för att täcka pajformen. För min del gör det inte så mycket för man ser ju ändå inte hur det ser ut under.

Lins-trömmare

från Gott & Grönt nr 4 2000

3 dl röda linser
1 röd lök
8 potatisar
6 dl vatten + 2 buljongtärningar
1 msk curry
1 kruka koriander
½ tsk salt
½ tsk peppar
ca 2 msk olivolja till stekning

Finhacka löken. Skala och skär potatisen i tärningar. Skölj linserna i kallt vatten. Fräs lök, potatis och linser i olivolja i 2-3 min. Tillsätt curryn och rör om. Tillsätt hälften av buljongen, låt koka in och tillsätt sedan resten lite i taget. Låt det hela småkoka i ca 30 min. Det ska bli ett grovt mos av linser och potatis. Smaka av moset med salt, peppar och finhackad koriander. Låt det svalna och bli stadigt. Forma sedan biffar och stek dem i olivolja över medelgod värme tills de är gyllenbruna. Vänd dem ett par gånger under stekningen.


bild: www.fotoakuten.se

Vaday - friterade linskakor från Sri Lanka

[från meatinfo.org]

225 g gula linser eller skalade gula ärter, blötlagda över natten
1 mycket finhackad lök
1 bit färsk ingefära, skalad och finhackad
½ krm - ½ tsk chilipeppar [efter smak]
lite salt
lite olja

Låt linser eller ärter rinna av och mosa/mixa dem. Rör i lök, ingefära, chilipulver (efter smak) och salt. Forma små platta kakor (eller klicka ner smeten i oljan - inte som i ursprungsreceptet men är lättare och går fortare). Hetta upp oljan till 190 grader och fritera kakorna 3-4 minuter, tills de är gyllenbruna. Låt dem rinna av och servera dem varma.

Rödbetsbiffar

Inspiration hämtad från Terneborgs Lyckliga Kokbok

4 kokta potatisar
4 kokta rödbetor
2 små lökar eller 1 medel- till stor lök
1 stor rå potatis
salt och peppar + ev. favoritkrydd/or

Potatisarna och rödbetorna kokas var för sig i 25 respektive 30-60 minuter.

Mosa potatisarna och finhacka rödbetorna. Finhacka löken. Riv den råa potatisen. Rör ihop alla ingredienser ordentligt. Salta och peppra. Krydda ev. Forma till biffar och stek i olja.

Hirs- och risbiffar

från Birgitta Norheims Gröna Bordet

1 dl råris
1 dl hirs
6 dl vatten
1 tsk salt
2 dl stora havregryn
1 dl malda jordnötter, hasselnötter eller mandel
1 finhackad lök
1-2 tsk buljongextrakt


Koka samman de första fyra ingredienserna omkring 40 minuter.
Blanda i resten och rör om väl. Forma biffar och grädda dem på
bakplåtspapper i 200º i 30-40 minuter.

Havresolburgare

[från Birgitta Norheims Gröna Bordet]

8 dl vatten
1 hackad gullök
5 msk solrosfrön
2-3 msk sojasås
1 tsk dill
1 tsk lökpulver
1 tsk havssalt
½ tsk basilika
¼ tsk oregano
¼ tsk vitlökspulver
ev. 1-2 msk jästflingor
8 dl stora havregryn


Koka vatten och lök i 10 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och koka i
ytterligare ett par minuter. Låt det svalna. Forma till biffar. Grädda i ugn på ca 175º i ungefär 30 minuter. Vänd biffarna och låt grädda i ungefär en kvart till.

Falafel

ca 4 portioner
[från Peter Cox' The Realeat Encyclopedia of Vegetarian Living ]

Tillagningstid 45 minuter
1 liter kokta kikärter [omkr. 450g i torkat tillstånd]
3 klyftor vitlök, finhackade
2 msk tahini [sesampasta]
50g vetemjöl
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 tsp nymalen svartpeppar
1/2 tsk salt
1/4-1/2 tsk chillipulver
olja till stekning

Mosa de kokta kikärterna i matberedare eller med en gaffel i en skål.
Tillsätt vitlök och tahini och rör ihop till en tjock massa. Blanda de
återstående ingredienserna (utom oljan) i en separat skål och rör om
ordentligt. Rör sedan ner denna blandning i kikärtsröran. Forma små
tillplattade bollar av röran och stek i olja 3-5 minuter på varje sida
[tills ytan blivit knaprig och gyllenbrun].


bild: turn my pain into passion.

Fejkkycklinggryta med kokosmjölk

ca 4 portioner, modifierat recept från: kokaihop.se.

300 gram Veggos bitar istället för kyckling
1 gullök
2 morötter
2 msk matolja
2 msk curry
1 st grönsaksbuljongtärning
2½ dl vatten
1 burk kokosmjölk
1 msk potatismjöl

Skala lök och morötter. Skär i stora bitar. Hetta upp olja i en gryta. Bryn "kycklingbitarna" och tillsätt grönsaker, kryddor och vatten. Koka under lock ca 20 minuter.

Blanda kokosmjölk och potatismjöl och häll ner det i grytan. Rör om och låt koka upp.


bild: obsessivecuteness

nystart.

för väldigt många år sen startade jag upp två hemsidor med veganrecept på, en "vanlig" och en med jultema. de sidorna finns kvar, men jag ska säga upp domänen, men vill behålla receptsamlingen så jag börjar sakta med säkert föra över recepten i bloggform istället.