söndag 30 januari 2011

Den polska maten, del 1 - Leczo

Lecsó är troligtvis ursprungligen en ungersk paprikagryta, men här är den polska varianten Leczo med zucchini och sojakorv (uttalas "lettscho"). Ja, den är lite lik den franska ratatouillen också. Osv osv. Världsmat helt enkelt, orka kategorisera egentligen, men av någon anledning känner jag mig utmanad att visa att polsk matkultur är så himla mycket mer än syrade grönsaker och kål. Inte för att jag inte kommer laga sån mat, vitkål är ju något av det bästa, utan för att jag vill bredda synen lite. (Naturell surkål kan jag dock klara mig utan, laga mat med? Ja, kanske. Troligtvis.)



1 grovt hackad gullök
1 finhackad vitlöksklyfta
2 sojakorvar (varmkorvsstorlek), skurna till ca 5 millimeters slantar
ca 1 msk rapsolja
2 medelstora squash/zucchini
3 små röda paprikor (eller 2 stora)
250 gram cocktailtomater
Salt
Peppar
Paprika (pulver)
Cayennepeppar

Värm oljan och stek löken och korven till dess att löken är gyllenbrun. Under tiden som korven och löken steker, dela paprikan i grova bitar (ca 2 centimeter stora). Tillsätt paprikan i stekpannan och stek till dess att den mjuknar. Dela under tiden squashen i grova bitar, tillsätt i stekpannan och stek till dess att den mjuknar och släpper från sig trådar. Salta, peppra och krydda efter smak. Dela under tiden cocktailtomaterna i fyra delar och tillsätt i stekpannan, stek till dess att du är nöjd med konsistensen.

Tips/Kommentar: Korven kan med fördel tas bort, det är så jag alltid ätit den hemma hos min mormor sen jag slutade äta kött för x antal år sen. Om du tar bort korven kan det vara fiffigt att ha i lite rökarom, men det är inte alls nödvändigt. Jag gillar den här grytan bäst när den är lite mosig (är nästan som godast dagen efter), om du inte gillar det är det bara att korta stektiden på paprikan och squashen.

Efterrättspizza

Kom på att jag för ett tag sen hade en idé om en efterrättspizza. Ok, just då var det ingen reell plan, (jag hade åkt till en annan stad för att komma bort lite från dåvarande hjärtekross och peppades av göteborgs finest) och försökte väl vara lite rolig, fast jag kände mig så hopplöst fel hela ti'n. Men nu, hej, efterrättspizza det är ju värsta roliga bra grejen. Jag ska bara fundera lite på vad jag ska ha på och så. Det här är mest bara för att säga att jag inte härmas om det plötsligen skulle dyka upp en sötpizza nån annan stans innan jag hinner. Haha. Som om. Efterrättspizza. Joråsatte.