från tv4.se; Nyhetsmorgon
Fänkåls- och potatissoppa:
2 finhackade gula lökar
1/2 dl finhackad libbsticka
40 g veg. margarin
1/2 dl rapsolja
300 g mjölig potatis, skalad och skuren i småbitar
1 l grönsaksbuljong
3 dl torrt vitt vin
3 fänkålsstånd
3 dl veg. grädde
salt och peppar
Mangold:
500 g mangold
3 finhackade vitlöksklyftor
rapsolja
salt och vitpeppar
Örtolja:
50 g färska örter
2 dl olivolja
lite citronsaft ev
salt och peppar
Fräs lök och libbsticka i smör och olja i en rymlig kastrull tills den är mjuk. Slå på buljong och vitt vin, lägg i potatisen och koka.
Hacka fänkålen i mindre bitar, skär bort det grövsta längst ner. Tillsätt fänkålen när potatisen känns mjuk, fortsätt koka tills fänkålen precis mjuknat. Mixa soppan slät. Häll tillbaks den i kastrullen och illsätt grädden. Smaka av med salt och peppar.
Mangold: Strimla mangolden och fräs den i het panna i rapsoljan tillsammans med vitlöken. Smaka av med salt och peppar.
Örtolja: Mixa örterna till slät konsistens med olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan varm i djupa tallrikar. Lägg mangolden i mitten och ringla lite örtolja runt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar