söndag 1 augusti 2010

Banjan med Kabuliris

från Middagstipset i Nyhetsmorgon

Kabuliris
2.5 dl ris
1.75 l vatten
1 msk salt
1 dl olja
1 msk socker
500 g morot
200 g russin
2 krm kardemumma
200 g pistagenötter
200 g mandel, hackad

Banjan
2 st aubergine
0.5 l olja
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 msk färsk koriander
1 msk masala

Till servering
Veg. yoghurt
Bröd

Ris
Blötlägg riset i minst 2 timmar. Sila av vattnet och koka upp riset med salt och 1,75 liter vatten i 8-10 minuter. Bryn socker i olja så att sockret smälter och börjar bubbla. Häll det över riset. Häll på ytterligare 3 msk vatten och låt koka på först hög värme i 3 minuter och därefter svag värme i 2 minuter.

Skiva morötterna i tunna stavar. Fräs i olja tills de får en mjuk konsistens. Fräs russinen tills de blåser upp som små ballonger. Krydda med kardemumma. Blanda russinen, morötterna, mandel och pistagenötterna. Lägg upp riset på ett fat och häll blandningen på toppen.

Banjan
Skala auberginerna och skär dem i skivor. Fräs i rikligt med olja tills de får en ljus brun färg. Lägg över auberginerna i en större gryta och pressa över vitlök. Häll på kryddor, salt, skivad paprika, färsk koriander och krossade tomater. Låt puttra på svag värme under lock i cirka 10 minuter och därefter utan lock i fem minuter.

Servera med kabuliris, yoghurt och bröd.


bild: Middagstipset i Nyhetsmorgon.

Inga kommentarer: