söndag 1 augusti 2010

Vetebullar

från meatinfo.org

40 st. el. 4 längder. Det går givetvis att göra släta, runda bullar också,
t.ex. till semlor. Gör dem då större, kanske 20-25 st, och passa ugnen.
Ta ut dem innan de börjar bli ljusbruna.

150 g veg. margarin
5 dl sojamjölk
50 g jäst
1 dl rårörsocker
0,5 tsk salt
2 tsk kardemumma
1,4 l vetemjöl
Pärlsocker - efter smak

Fyllning: kombinationer av kanel, russin, kokta äpplen, nötter
Ev. hackad mandel

Smält margarinet. Häll i mjölken, värm till 37 gr. Smula sönder jästen, häll över mjölken. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt. Jäs ca 30 minuter. Knåda degen smidig. Dela i 4 delar. Kavla ut och bred på fyllningen. Rulla ihop. Gör klippta längder eller skär till bullar. Jäs 40 minuter. Pensla och grädda bullar mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter. Längder på nedersta falsen i 175 grader ca 15-20 minuter.

Inga kommentarer: