söndag 1 augusti 2010

Choklad- och romkaka

eget recept

1 dl rårörsocker
3 msk kakaopulver
½ tsk salt
3 dl vetemjöl
½ dl rågsikt
1½ tsk bakpulver
1 dl rapsolja (eller annan olja med neutral smak)
1½ tsk vaniljsocker
2 tsk äppelcidervinäger
ca 1½ dl vatten
½ dl rårörsocker irört efter att smeten hällts i kakformen.

Till pensling: 1 dl rom

Glasyr: 2-3 msk havremjölk (ta hellre för lite vätska än för mycket). Ekologiskt florsocker till lagom konsistens (omkring 3 dl).

Sätt ugnen på ca 225º. Blanda samman de torra ingredienserna och tillsätt därefter de övriga ingredienserna. Rör till en jämn smet, handmixer rekommenderas. Häll smeten i valfri form, den bör dock rymma omkring 1-1½ liter. Rör försiktigt i ca ½ dl rårörsocker i smeten i formen.
Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter. Ta ur kakan ur ugnen och låt svalna. Då kakan har svalnat, pensla med rom. Rör ihop glasyren till en ganska hård konsistens och bred över toppen på kakan.

Inga kommentarer: